Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Natürmortların en sevilen yemekleri

Natürmortların en sevilen yemekleri

Natürmortların en sevilen yemekleri29 Temmuz 2016 - 02:07 | 'İftar Sofrası', Hoca Ali Rıza, tuval üzerine yağlıboya, 1919.
Hollandalılar limon, İtalyanlar portakal ve armut Amerikalılar ve Fransızlar ise tablolarına kraker gibi daha sıradan yiyecekler çizdiler

New York'ta bulunan Cornell Üniversitesi'nin yemek ve marka laboratuvarı yeni bir araştırma yaptı. "500 Years of #Foodporn" isimli bu araştırmada, araştırmacılar seçtikleri tabloların tuz, ekmek, kabuklu yiyecekler ve egzotik meyvelerle tarihsel birlikteliğini yansıttılar. Araştırmacılar çeşitli tarih kitaplarından 750 adet gıda tablosu seçtiler ve bunlar içerisinden 140 adet 'aile yemeği' tablosuna odaklandılar. Tablolarda resmedilmiş çeşitli yemekleri tespit ettiler ve bunların hangi dönemde tüketildiğini araştırdılar. Dönemleri ise Avrupa'nın kolonileşme devri (1500-1650), aydınlanma çağı (1651-1850) ve sanayileşme dönemi (1851-2000) olarak ayırdılar.

Osias Beert, “Still life with oysters” (1610)

1500 ve 2000 yılları arasında Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devleti'nde çizilmiş bu 140 tablo incelendiğinde,  yemeklerin insanların evlerinde her gün yedikleri alıştığımız yiyecekler olmadığı anlaşılıyor. Yani bu durumda sanat, yaşamı birebir olarak yansıtmıyor. Genel olarak, estetik açıdan tatmin edici olan tablolar ressamı teknik açıdan zorlamış gibi görünüyorlar. Tavuk, yumurta ve kabak gibi yaygın ve ucuz olan yiyeceklere tablolarda çok yer verilmezken çizimi daha zor olan kabuklu deniz canlıları gibi yiyecekler tablorda %22 gibi bir oranı kaplıyor. Araştırmacılara göre yiyecek seçimleri sanatçıların kendilerini zorlamaları ya da yeteneklerini kanıtlamaları için bir sebep olabilir. Sonuçta güzel bir elma, göze sıradan bir salatalıktan daha çekici gözükecektir. Örneğin Hollanda'ya ait tabloların %50'sinden fazlasında kabuklular yer alıyor. Bunun yanında ekmek gittikçe daha popüler bir besin olmasına rağmen yüzyıllar içerisinde tablolarda ekmek çiziminin %74 oranında azaldığı görülüyor.

 

Still life, Pieter Claesz (1643)

Tabloların en popüler yiyeceği ise araştırmaların tüm parçalarında %75lik bir yer kaplayan meyveler. Ekmek %41, et %39 ve en çok çizileni enginar olmak üzere sebzelerse yalnızca %20lik bir bölümü kaplıyorlar. Ve tabii tuz en çok resmedilen baharat, peynir de en çok resmedilen süt ürünü. Hatta şaşırtıcı şekilde İtalya, Fransa'yı ve Hollanda'yı geride bırakarak peyniri en çok resmeden ülke.Tüm tabloların has ögesi ise kabuklu yiyecekler ya da jambonlar.

Osias Beert, “Dishes with Oysters, Fruit, and Wine” (1620/1625)

2010'da ise araştırmacılar Son Akşam Yemeği tablosunun 52 farklı versiyonunu kıyasladılar ve yemek porsiyonlarının geçtiğimiz yüzyıla göre oldukça büyüdüğünü farkettiler.

Still Life,Abraham van Beijeren (1955-65)
 
Jasper Geeraerts, “Still Life with Lobster” (1650–54)