Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Müzisyenler 'otopark'ta buluştu

Müzisyenler 'otopark'ta buluştu

Müzisyenler 'otopark'ta buluştu15 Aralık 2015 - 10:12
Cevdet Erek'in 14. İstanbul Bienali kapsamında bir iş gerçekleştirdiği otopark, her hafta farklı bir etkinliğe sahne oluyor
DERYA ÜLKAR
 
14. İstanbul Bienali kapsamında Tophane'yer alan bir otoparkta Cevdet Erek'in 'Bir Ritim Mekânı - Otopark' adlı işi sergilenmişti. Mekanın içinde bulunduğu binanın yıkılması planlanıyordu, ancak yıkım tarihinin ertelenmesi üzerine burada bir süreliğine daha sanatçı ve müzisyenler tarafından, her hafta farklı isimlerle etkinlikler gerçekleştirilmeye devam ediyor. Otoparkta geçtiğimiz cumartesi günü ABD'li besteci John Cage'in 1952 yılında bestelediği üç bölümden oluşan müzik yapıtı ‘4'33'' (4 dakika 33 saniye)' isimli performansları sergilendi.
 
Cage'in herhangi bir sesin müzik meydana getirebileceği düşüncesine dayanarak ürettiği yapıt, herhangi bir enstrüman için yazılmış partisyonlardan oluşsa da 4 dakika 33 saniye boyunca müzisyenler enstrümanlarını hiç çalmıyor. Böylece yapıt bu sessizlik süreci boyunca dinleyicinin çevreden aldığı seslerden oluşuyor. Cage’in “Sessizlik diye bir şey yoktur. Sessizlik diye düşündükleri şey rastlantısal seslerle doluydu, ancak onlar dinlemeyi bilmiyorlardı,” diyerek dikkat çektiği bu yapıtı sanatçının en tartışmalı ve aynı zamanda en çok tanınan çalışması.
 
İlk kez 1952 yılında David Tudor tarafından, bir piyano resitali sırasında gerçekleştirilen ‘4’33”’ performansına Otopark’taki etkinlikte, Gizem Alever klasik kemençe, Cevdet Erek asma davul, Zeynep Ayşe Hatipoğlu viyolonsel ve Kaan Sancaktar Hindu çalgısı yılan charmer ile eşlik etti.
 
Etkinliği düzenleyen sanatçı Cevdet Erek’e Otopark’taki etkinliklerin devam edip etmeyeceğini sorduğumuzda, "Mekândaki denemelere devam ediyoruz. Benim iş bitti, mekânda her hafta başka bir deneme yapılıyor,” diye konuştu.