Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Münif Paşa'nın koleksiyonu müzayedede

Münif Paşa'nın koleksiyonu müzayedede

Münif Paşa'nın koleksiyonu müzayedede29 Nisan 2013 - 11:04
Osmanlı sultanları Abdülaziz ve II. Abdülhamid dönemlerinde önemli görevlerde bulunan, sanata düşkünlüğü ile tanınan Münif Paşa'nın, resim ve döneme ait objelerin bulunduğu koleksiyonu müzayedeye çıkıyorMaçka Müzayede 30 Nisan saat 19.30'daki yeni müzayedesinde 1830 - 1910 yılları arasında yaşamış, hem Sultan Abdülaziz hem de Sultan II. Abdülhamid dönemlerinde önemli görevlerde bulunmuş Münif Paşa'nın koleksiyonunu satışa sunacak. Sofa Otel'de düzenlenecek olan müzayedenin ilk bölümünde satışa sunulacak olan Münif Paşa koleksiyonunda gerek Fransız gerek Uzakdoğu ve Osmanlı objeleri, moblelerinin yanı sıra, dönemin önemli yerli ve yabancı ressamlarının eserleri bulunuyor.



3 kere Maarif Nazırlığı ve bir kere Ticaret Nazırlığına getirilmiş, vezirlik yapmış, dışişlerinde elçi olarak hizmet etmiş, birçok dil konuşan, aydın bir devlet adamı olan Münif Paşa Osmanlı'nın batılılaşma sürecinde önemli bir rol oynamıştı. Yaşamının son yıllarında devlet hizmetinden ayrılarak hukuk fakültesinde ders veren Paşa'nın yayımlanmış yirmiden fazla eseri bulunuyor. Osmanlı'da ilk ilim cemiyetini kuran (Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye, 1861), ilk Türkçe dergiyi çıkaran (Mecmua-i Fünun,1862), ilk edebi ve felsefi tercümeyi yapan Münif Paşa, sanata düşkünlüğüyle de biliniyor. Münif Paşa'nın koleksiyonunda yer alan Halil Paşa'nın "Şakayıklar" tablosu müzayedenin en dikkat çekici eseri. "Şakayıklar" müzayedeye 200 bin - 300 bin TL muhammel bedelle çıkacak. Osmanlı devleti tarafından sanat eğitimi için Paris'e gönderilen Osman Hamdi ve Şeker Ahmet Paşa gibi Gérôme atölyesinde çalışan ve Paris'te sekiz yıl kalan Halil Paşa, bu tablosunda kullandığı Kütahya çini vazo ile Batılı anlayışla yaptığı çiçek kompozisyonunda doğu-batı sentezi yakalıyor. Müzayedede ayrıca 19. YY.'da İstanbul’da yaşayan yabancı ressamlardan Galatasaray Lisesi'nde uzun yıllar resim hocalığı yapan François Claude Hayette‘in "Arzuhalci" isimli eseri, Sanayii Nefise’nin ilk hocalarından Warnia Zarzecki’nin tabloları ve dönemin önemli oryantalist ressamlarının eserleri bulunuyor.

Halil Paşa'nın (1857-1939) yapıtı "Şakayıklar", müzayedenin en önemli eseri.


120 eserin satışa sunulacağı müzayedenin ikinci bölümünde ise modern ve çağdaş sanat eserleri görülüyor. Bu bölümünde ise Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon, Hakkı Anlı, Fikret Mualla, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Ömer Uluç, Sabri Berkel, Burhan Uygur, Abdurrahman Öztoprak, Burhan Doğançay, Komet, Ergin İnan, Kemal Önsoy'un da aralarında bulunduğu sanatçıların yapıtları yer alıyor. Eserler, 30 Nisan tarihine kadar Maçka Mezat’ın galerisinde sergileniyor.