Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Modern sanatın yenebilir hali

Modern sanatın yenebilir hali

Modern sanatın yenebilir hali09 Nisan 2013 - 02:04 | Mark Rothko'nun “No.14 1960″ resminden yola çıkarak hazırlanan reçelli Rothko ekmeği ve Donald Judd'ın 1962 tarihli "İsimsiz" tablosundan esinlenen Judd krakerli domates çorbası.
Modern sanat artık sanat eserlerinden çıkıp mutfağa da yayıldı. San Francisco Modern Sanat Müzesi bünyesinde bulunan Blue Bottle Cafe Bar'da, müzede sergilenen eserler tabağa uyarlanıyorSU BAHADIR

2008 yılından beri San Fransisco Modern Sanat Müzesi'nin çatı katındaki Blue Bottle Cafe'nin şefliğini yürüten Caitlin Freeman, tatlılara ve kahvelere yepyeni bir anlayış getiriyor.

Bir Modern Sanat Müzesi'nin üstünde yer aldığından olsa gerek, modern sanat cafe mutfağına da sıçramış durumda. Sipariş verebileceğiniz her yiyecek, müzenin ikonik bir eserinden ilham alınarak yaratılıyor. İster Andy Warhol, ister Frida Kahlo hayranı olun, kesinlikle sanat zevkinize yönelik bir yiyecek bulmanız mümkün. Piet Mondrian'dan ilham alan kremalı Mondrian Keki ve Damien Hirst'ün "Amylamine"inden ilham almış olan limonlu kek beğeni konusunda başı çekse de, Caitlin Freeman tüm modern mutfak sanatı sırlarını bir bir anlattığı "Modern Art Desserts: Recipes for Cakes, Cookies, Confections, and Frozen Treats Based on Iconic Works of Art" kitabını 16 Nisan'da piyasaya sürüyor.

Mondrian'dan ilham alınarak hazırlanmış olan kremalı Mondrian keki en çok beğenilenler arasında


Wayne Thiebaud'nun çalışmalarından ilham alarak sanat eseri tatlılar yapma fikrini bulan Freeman, en büyük hedefinin "sanat eserlerini görmek için gelen kişilere, sanat eserlerini kopyalamadan onları sunmak" olduğunu belirtiyor. Sanat dolu cafeye ulaşabilmek için müzeden giriş izni gerekiyor ve bir çok müze ziyaretçisi özellikle cafeye ulaşabilmek için müzeden üyelik kartı alıyor. www.bluebottlecoffee.com/ sitesinden ulaşılabilen menüsünde yeni sergiler geldikçe güncellenen yeni tariflerin yanı sıra Wayne Thiebaud, Jeff Koons gibi sanatın farklı dallarıyla ilgilenen sanatçılara da yer veriyor.

Damien Hirst'ün "Amylamine" eserinden ilham alınarak yapılan kek


Her ne kadar modern sanatın mutfağa girmesinde ön plana çıkan isimlerden biri San Francisco Modern Sanat Müzesi olsa da, bu işle ilgilenen başka isimler de mevcut. Sol Lewitt, Jasper Johns ve Damien Hirst gibi sanatçıların eserlerini "sandviçlerine" taşıyan bir diğer isim de Brittany Powell. Powell, "Low-Commitment Projects" bünyesinde yarattığı "Sandwich Artist" ile sanat eserlerini yiyeceklere taşıyor.

Brittany Powell'ın Sol Lewitt'in eserini temel alarak yaptığı sandviç