Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Mitolojiyle minyatürün sergisi

Mitolojiyle minyatürün sergisi

Mitolojiyle minyatürün sergisi01 Mart 2018 - 10:03
Minyatür sanatına getirdiği yorumlarla bilinen sanatçı Murat Palta, mitolojik figürleri mercek altına aldığı sergisinde geleneksel sanatları popüler kültür öğeleriyle buluşturuyor.

FİSUN YALÇINKAYA

 

Murat Palta, ‘Star Wars’dan ‘Godfather’a birçok sinema klasiğini görsel olarak yeniden yorumladığı minyatürlerinden sonra bu kez mitolojik figürleri ele alan sergisiyle izleyici karşısına çıkıyor. Sanatçı Nişantaşı’ndaki Galeri x-ist’te düzenlenen sergisi ‘Gods, Monsters & Men’de minyatürü farklı malzemelerle buluşturuyor. 3 Mart’a dek sürecek sergi vesilesiyle Palta’yla konuştuk.

 
- Minyatürlerle mitolojiyi ifade etme fikri nasıl ortaya çıktı?
 
Bunun pek bir hikâyesi yok aslında. Mitoloji de tıpkı sinema gibi ilgi duyduğum alanlardan birisi. Sonuçta insan bildiği, anladığı, ilgilendiği içeriklere eğilerek bir şeyler anlatabilir. Mitolojinin vazgeçilmez üç ayağı olduğuna inandığım tanrılar, insanlar ve yaratıkların mitolojideki karşılıklarını güncel olaylarla karşılamak istedim. Çünkü anlatım dili olarak gayet uygun. Hâlâ bu üçlü varlıklarını sürdürüyor.
 
 
- Farklı geleneksel sanatları da popüler kültür öğeleriyle buluşturmak istediğinizi söylemiştiniz. Bu yönde çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
 
Bunlardan birisi geleneksel gölge oyunları. Tıpkı minyatür gibi bu da çok ilginç bulduğum geleneksel sanatlardan birisi. Onun dışında kendi yorumladığım yün halılar ve yüzeysel olarak değindim kat’ı sanatı da var.
 
- Bu sergide bir araya gelen parçaları nasıl seçtiniz?
 
Aslında deneme yanılmayla oldu diyebiliriz. Birden çok şeyi deniyorum. Bazıları oluyor, bazıları olmuyor. Sergide olanlar var. Konu bütünlüğü sağlayacak şeyler üzerinde durmayı tercih ettim.
 
- Serginizdeki malzemeleri bu kadar geniş bir skaladan kullanmak size neler kattı?
 
Bahsettiğim gibi, geleneksel sanattaki diğer alanları yokladım. Bununla birlikte doğal olarak bu alanlarda araştırma yaptım.
 
 
 
- 37. İstanbul Film Festivali’nde olarak çiziminizin afiş olarak kullanılması size neler hissettirdi?
 
Çok güzel bir şey... İletişimimiz çok güzeldi. İnsanların tepkilerinden de bunu iyi yansıttığımızı açıkça görüyoruz. Öte yandan benim işlerle de çok uyumlu olmasının getirdiği bir zevk de var.
 
 
Etiketler: murat palta  sergi