Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Metropolitan'dan Doğançay için anma

Metropolitan'dan Doğançay için anma

Metropolitan'dan Doğançay için anma06 Mayıs 2013 - 10:05
New York'ta bulunan dünyaca ünlü müze, tarihinde ilk defa bir sanatçı için anma daveti düzenledi
Geçtiğimiz ocak ayında yitirdiğimiz, Türk resminin en büyük ustalarından biri olan Burhan Doğançay onuruna New York'taki dünyaca ünlü Metropolitan Museum of Art tarafından 2 Mayıs'ta bir davet düzenlendi. Metropolitan Museum of Art'ın resim koleksiyonuna giren ilk Türk sanatçı olan Doğançay anısına gerçekleştirilen davetin ev sahipleri, müzenin İslami Sanatlar Bölümü Küratörü Sheila R. Canby ile The American Turkish Society Başkanı Murat Köprülü'ydü. Gecede ilk olarak ABD'nin önemli sanat yazarlarından biri olan Richard Vine, sanatçının hayatı ve sanatı üzerine bir sunum yaptı. 140 yıllık tarihinde ilk defa bir sanatçı için anma daveti düzenleyen müzenin küratörü Sheila R. Canby yaptığı açılış konuşmasında "Yakın bir gelecekte koleksiyonumuzda bulunan Türk çağdaş sanatının en önemli ismi olan Doğançay'ın eser sayısını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Davete ABD'li koleksiyonerlerin yanı sıra sanatçının eşi ve Doğançay Vakfı'nın başkanı Angela Doğançay, Doğançay ailesinden Sedef - Şevki Korkmaz, Ali - Selmin Özbudak, Doğançay Müzesi Direktörü Bergin Azer, yazar Clive Giboire, Metropolitan Müzesi İslami Eserler assistan küratörü Deniz Beyazıt, New York Başkonsolusu Mustafa Levent Bilgen, Arif Mardin’in kızı sanatçı Julie Mardin ve çok sayıda sanatsever katıldılar.

1969 yılında Metropolitan Museum of Art'ın 20. yüzyıl sanatı bölümünün şefi Henry Geldzahler tarafından Burhan Doğançay'a Los Angeles'taki Tamarind Taşbaskı Atölyesi için burs vermişti. Sanatçının bu atölyede ürettiği 11 taş baskıdan oluşan "Duvarlar V" portfolyosu 2004'te Metropolitan Museum of Art'ın daimi koleksiyonuna eklendi. Böylelikle Doğançay, müzenin taş baskı koleksiyonuna eklenen ilk çağdaş Türk ressamı oldu. Sanatçının en son 2012 yılında "Ribbon Mania" isimli yapıtı Metropolitan Museum of Art'ın sürekli koleksiyonuna alındı.