Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Matisse tablosu evine döndü

Matisse tablosu evine döndü

Matisse tablosu evine döndü08 Temmuz 2014 - 12:07 | Solda "Kırmızı Şalvarlı Cariye" tablosunun orijinali, sağda ise çalındıktan sonra yerine yerleştirilen sahtesi görülüyor.
Henri Matisse’in on yıldan uzun süre önce çalınan ve iki yıl önce bulunan tablosu Pazartesi günü Venezuelalı yetkililere teslim edildi.

“Kırmızı Şalvarlı Cariye” isimli tablo 1999-2002 yılları arasında Venezuela’nın başkenti Caracas’daki Modern Sanat Müzesi’nden çalınmış, yerine sahtesi yerleştirilmişti. 2012 yılında FBI’ın yaptığı gizli operasyonla tablo, Florida’nın Miami Beach kentinde satılmaya çalışılırken ele geçirilmişti. Satışı yapmaya çalışan ikili, çalıntı sanat eserini satmaya teşebbüsten cezaevine gönderildi.

 

Bulunmasından iki yıl sonra eser, Pazartesi günü Venezuelalı yetkililere teslim edildi ve yakın zamanda müzedeki yerine geri dönecek. Venezuela savcılığından Joel Espinoza yaptığı açıklamada tabloda yalnızca küçük hasarlar bulunduğunu “Tablo olağanüstü durumda, yalnızca köşelerde hafif kusurlar var, ama sorun yaratacak bir şey değil,” sözleriyle ifade etti. Fransız sanatçı Matisse'in 1925 yılında resmettiği tablonun değeri 3 milyon doların üzerinde.