Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Matisse'in ''Bahçe''si yeniden evinde

Matisse'in ''Bahçe''si yeniden evinde

Matisse'in ''Bahçe''si yeniden evinde15 Ocak 2013 - 12:01
Henri Matisse'in kayıp "Le Jardin" (Bahçe) isimli eseri 26 yıl sonra İsveç'e dönüyor20. yüzyıl modern sanatının en önemli temsilcilerinden Fransız ressam ve heykeltraş Henri Matisse'e ait olan ve Stockholm'daki Modern Sanat Müzesi'nden çalınan "Le Jardin" isimli tablo, İngiltere'de bir krupiyenin bir koleksiyoncuyla anlaşarak resmi satmaya çalışması üzerine bulundu.

Tuval üzerine yağlı boya çalışılan ve 26 yıl önce 11 Mayıs 1987 yılında, Modern Sanat Müzesi'ne gerçekleştirilen soygunun ardından kayıplara karışan tabloya 1 milyon dolar (yaklaşık olarak 1 milyar 771 bin TL) civarı fiyat biçiliyordu.

Müzeye fidye talepleri geliyordu

İngiltere'deki Charles Roberts isimli krupiye, Polonyalı bir satıcının satması için kendisiyle anlaştığı tabloyu, satış öncesi prosedür gereği çalıntı sanat eserleri küresel veritabanında arayarak tablonun çalıntı olduğunu gördü. Kayıp sanat eserlerinin kayıtlı olduğu sistem tabloyu Matisse'e ait olan "Le Jardin" olarak tanımladı.

Tablonun çalındığı günden itibaren Stockholm Modern Sanat Müzesi'ne tablo için fidye talepleri veya yüksek meblağlara tabloyu müzeye satmak için telefonlar gelmiş, ancak müze yetkilileri tarafından reddedilmişti. Tablonun satımı yapılamayacak kadar tanınmış olduğu için haber alınamadığı düşünülüyordu.

İsveç Müzesi'nin müdürü Tablonun Matisse'e ait olduğu doğrulandıktan sonra bir uzman devreye girerek eseri özel kasasına kapattı. Eserin İsveç Müzesi'ne geri verilmesi bekleniyor.