Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Mars ve Venüs'ün "protezleri" çıktı

Mars ve Venüs'ün "protezleri" çıktı

Mars ve Venüs'ün "protezleri" çıktı16 Nisan 2013 - 04:04
2010 yılında eski Başbakan Berlusconi'nin kararıyla eklentiler yapılan iki tarihi heykel tekrar eski hallerine döndürüldü2010 yılında eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin antik Mars ve Venüs heykellerine yaptırdığı estetik değişiklikler geri alındı.

Başbakanlık resmi konutunu süsleyen iki antik heykel, 2010 yılında Berlusconi'nin ortaya attığı "heykeller yarım kalmış" gerekçesiyle hızlı bir müdahale sonucu, eklentilerle tamamlanmıştı. Sanat dünyasından büyük tepki çeken bu hareket sonucu Mars heykeli yeni bir cinsel organa, kalkana, bir ele ve kırık olan kılıcı için yeni bir uca kavuşurken, Venüs heykeline de eksik kalan eller eklenmişti. Tepki çeken bu restorasyon için yaklaşık 90 bin dolar (161 bin 500 TL civarı) harcanmıştı.

"Restorasyonun geri alınması büyük bir başarı"

Eklentilerin heykellerden çıkarılmasını denetleyen tarihçi Giovanna Bandini, manyetik sistemle eklenen parçaların çıkarılması sırasında heykellere herhangi bir zarar gelmediğini belirterek, "yapılmış olan restorasyon, tarihsel eserler için restorasyon prensibine ters düşüyordu. Heykellerin tarihten bize kalan halleriyle görünmelerini engelliyordu" dedi. Restorasyonda eklenen parçaların geri alınmasını 'bir deney' olarak niteleyen tarihçi, eklentilerin çıkmasını "kesinlikle büyük bir başarı" olarak tanımladı.

Milattan sonra 175 yılında yapılmış olduğu belirlenen ve 1918 yılında Roma yakınlarındaki antik bir kasaba olan Ostia'da bulunan heykeller, Savaş Tanrısı biçiminde betimlenmiş olan Roma'nın 16. İmparatoru Marcus Aurelius'u ve Aşk Tanrıçası Afrodit şeklinde betimlenmiş olan karısı Faustine'i sembolize ediyordu. İtalya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanlığı Palazzo Chigi'ye yerleştirilen heykeller 2012 yılının Mayıs ayında, Berlusconi'nin finansal istikrar yasasının ardından görevinden ayrılması üzerine tekrar Roma Ulusal Müzesi'ne geri dönmüştü.