Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Marlborough Galeri'den İstanbul'a sergi

Marlborough Galeri'den İstanbul'a sergi

Marlborough Galeri'den İstanbul'a sergi14 Kasım 2012 - 07:11
New York'lu sanatçılar Jonah Freeman ve Justin Lowe'un eserleri, İstanbul'74'ün Karaköy'deki sanat mekanında sergilenecekDünyacanın en önemli sanat galerilerinden biri olan Marlborough Galeri Chelsea, İstanbul'74 ile işbirliğine imza atıyor. Önümüzdeki günlerde Contemporary İstanbul'da da izleyici karşısına çıkacak olan Marlborough Galeri, İstanbul'74'ün Karaköy'deki sanat mekanında New York'lu sanatçı ikilisi Jonah Freeman ve Justin Lowe'un eserlerini sergileyecek. 20 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında izlenebilecek olan sergide, kolajların yanı sıra: sanatçıların sanatsal pratiklerinde özel bir yer tutan aynalı malzemeden ürettikleri işleri de yer alacak.

2003 yılında New York Üniversitesi Tisch School of the Arts’da film eğitimi alırken; aynı dönemde Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Justin Lowe ile tanışan Jonah Freeman halen devam eden birlikteliklerine adım attılar. Tanışmalarının ardından geçen 9 yıl içinde, şimdiye kadar aralarında en son New York Malborough Galeri Chelsea'de açılan ve çok ses getiren “Stray Light Grey” adlı sergi olmak üzere 5 sergi gerçekleştiren ikili; ortak ilgi alanlarını; sinema, sanat ve Lowe’ın anlatımı ile “bazı mekanların mimarisinin sarhoş edici özelliğine olan hayranlıkları” olarak özetliyorlar.

2008 yılında gerçekleştirdikleri "Hello Meth Lab in the Sun” adlı enstalasyonları tüm galeri alanına yayılan bir hikayeden oluşuyordu. Lowe’un “herkesin kendi macerasını yaşayabileceği çoklu bir evren” olarak tanımladığı enstalasyonun daraltılmış ve genişletilmiş versiyonları farklı isimlerle Teksas’taki Ballroom Marfa galerisi; Art Basel Miami Beach fuarı ve New York Deitch Projects’te sergilendi.

Freeman ve Lowe çalışmalarını "İnsanlara günlük hayatlarının geri kalan kısmında kullanacak bir bakış açısı sunmak. Aslında insanlara sunmak istediğimiz tam olarak bir sersemlik ve akşamdan kalma hissi" sözleriyle tanımlıyorlar.

İlk kez 1946 yılında Frank Lloyd ve Harry Fischer tarafindan Londra’da kurulan; New York'taki ikinci mekanını ise 2007 yılında Chelsea'de açan Marlborough Gallery, aralarında Magdalena Abakanowicz, Fernando Botero, Claudio Bravo, Richard Estes, Red Grooms, Tom Otterness, Arnaldo Pomodoro, Manolo Valdés, Zao Wou-Ki, Frank Auerbach, Paula Rego'nun da bulunduğu dünyaca ünlü birçok sanatçıyı temsil ediyor.

Demet Müftüoğlu Eşeli ve Alphan Eşeli tarafından 2009 yılının sonlarında kurulan İstanbul'74 ise festival, sanat, sinema, moda, edebiyat, müzik, mimari ve sinema alanlarında ücretsiz ve herkesin katılımına açık bir etkinlik olarak izleyiciyle buluşuyor.