Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Madrid'te Türk sanatı tanıtılacak

Madrid'te Türk sanatı tanıtılacak

Madrid'te Türk sanatı tanıtılacak11 Şubat 2013 - 11:02
32. ArcoMadrid sanat fuarı kapsamında Türk çağdaş sanatı Madridli sanatseverlerle buluşacakBu yıl 32. kez düzenlenecek olan ve dünyanın önemli sanat fuarlarından biri olarak gösterilen ArcoMadrid'te Türkiye, konuk ülke oldu.

13 - 17 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan ArcoMadrid'de Türkiye'nin konuk ülke olması dolayısıyla "Focus Turkey" başlıklı bir program gerçekleştirilecek. Dış İşleri Bakanlığı ve Madrid Türkiye Büyükelçiliği desteği ile yürütülen “Focus Turkey” programı kapsamında ArcoMadrid'de izleyiciyle buluşacak olan galerileri Vasıf Kortun belirledi. Kortun'un seçimi sonucunda fuarda Türkiye’den Dirimart, Elipsis Gallery, Maçka Sanat Galerisi, Mana, Nev İstanbul, Non, Pilot, Rampa, Rodeo, X-Ist olmak üzere 10 sanat galerisi yer alacak.

Türk çağdaş sanatı esintileri

"Focus Turkey"in yanı sıra tüm şehirde Türkiye’den çağdaş sanat yapıtları izleyiciyle buluşacak. Centro de Arte 2 de Mayo, Halil Altındere'nin retrospektifine ev sahipliği yaparken; La Casa Encendida’da Ali Kazma'nın video gösterimi gerçekleşecek. Matadero Madrid sanat merkezinde ise SALT işbirliği ile Türkiye’den sanatçıların da yer alacağı bir grup sergisi düzenlenecek, ayrıca Nave De la Musica’da Cevdet Erek ve Can Altay'ın eserleri görülebilecek.

Kültürel programların uzantısı olarak her gün fuar kapanışı sonrasında düzenlenecek olan AfterArco projesinde de Türkiye yer alacak; bu kapsamda Plaza Callao‘da Hüseyin Çağlayan'ın video gösterimi yapılacak.

Focus Turkey programı kapsamında Contemporary Istanbul tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde özel bir resepsiyon düzenlenecek. Türkiye’den katılan sanatçı, galeri, sanat kurumu yöneticileri, küratörleri ve koleksiyonerleri; uluslararası katılımcı, koleksiyoner, sanat profesyonelleri ve basın mensupları ile buluşturacak olan bu özel davet 15 Şubat Cuma günü ARCOmadrid Fuar Alanı’nda Foundation Arco Lounge (Hall 8) de gerçekleştirilecek.

Art Istanbul Sanat Haftası tanıtımı yapılacak

Davetin bir parçası olarak Contemporary Istanbul haftasında İstanbul’daki sanat etkinliklerini bir çatı altında buluşturacak olan Art Istanbul Sanat Haftası tanıtılacak. Bu yıl 4-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan Art Istanbul ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İstanbul Modern, Pera Müzesi, SALT, Arter gibi sanat kurumları ve müzelerin yanı sıra, galerilerin, sanat inisiyatiflerinin ve kültür merkezlerinin etkinlik, sergi, açılışları uluslararası alanda duyurulacak.

Fuarda 13 Şubat'ta Elgiz Koleksiyonu'na IFEMA Amigos de Arto tarafından verilen Uluslararası Koleksiyonerlik Ödülü sunulacak; fuarda 16 Şubat'ta Judith Benhamou-Huet'in koordine ettiği "Koleksiyonerlerin Yeni Gücü" paneline Sevda Elgiz konuşmacı olarak katılacak.

İspanya, Portekiz, Fas ve Güney Amerika ağırlıklı olmak üzere Avrupa ülkelerinden katılımcıları bir araya getirecek olan ArcoMadrid, 202 sanat galerisini ağırlayacak. Fuarı 200 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.