Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Macar Kültür Merkezi'nde mozaik sergisi

Macar Kültür Merkezi'nde mozaik sergisi

Macar Kültür Merkezi'nde mozaik sergisi30 Ocak 2018 - 03:01
Molla Zeyrek Camii/Pantokrator Manastırı’nın kuruluşunun 900. yıldönümü ve Macar asıllı Azize İrini’nin anma senesi kapsamında Macar Kültür Merkezi, mozaik sergisine ev sahipliği yapıyor.

Molla Zeyrek Camii/Pantokrator Manastırı’nın kuruluşunun 900. yıldönümüve Macar asıllı Azize İrini’nin anma senesi vesilesiyle Macar Kültür Merkezi’nde Bizans döneminin mozaik sanatını tanıtan ve Tímea Karkiss’in çağdaş Macar mozaik eserlerini gösteren bir sergi açıldı. 

1118 civarında imparator II. İoannis Komnenos ve Macar eşi İrini tarafından kurulan Pantokrator Manastırı, Justinianus’ın Ayasofya’sının ardından Konstantinopolis'in en iddialı imparatorluk kurumundan birisiydi. Caminin şimdiki adı, Molla Zeyrek Efendi ismine dayanmaktadır.

İmparator ve imparatoriçenin önemini göstermek üzere Ayasofya'nın güney galerisinin doğu duvarı üzerinde, Bizans İmparatoru II. İoannis Komnenos ve Azize İrini’nin mozaiği yer almaktadır. Bu mozaik aynı zamanda tarihteki ilk Macar kadın portresi olma niteliğini da taşıyıp böylelikle İstanbul ve Macarlar arasında uzun zamandır önemli bir bağ temsil etmektedir.

Mozaiklerini Roma ve Bizans dönemindeki yöntemlerle, el ile kırılmış taş ve mozaik camlarından hazırlayan Macar mozaik sanatçısı Tímea Karkiss’in kullandığı teknikler sayesinde mozaiğin özel ve yaratıcı kullanımını görebilirsiniz.

 

Sergi tarihi: 26 Ocak 2018 – 9 Mart 2018         

Giriş ücretsizdir.

 

Yer: Macar Kültür Merkezi
Adres: İmrahor Caddesi No:23 B Blok Kağıthane/İstanbul