Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Louise Bourgeois İstanbul'da

Louise Bourgeois İstanbul'da

Louise Bourgeois İstanbul'da02 Eylül 2015 - 10:09 | Akbank Sanat Louise Bourgeois Sergisi - Lit gros edredon
Çağdaş sanatın öncülerinden Louise Bourgeois'nın 58 yapıtı Akbank Sanat'ta açılan 'Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük' isimli sergide
Derya Ülkar 
 
“Çalışmalarım, ilişkilerimin portreleridir," diyen; gücünü acıdan, korkudan ve öfkeden alan Louise Bourgeois'nın yapıtları, Akbank Sanat'ta açılan 'Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük' isimli sergiyle Türkiye'de. 20. YY.'ın en önemli sanatçılarından biri kabul edilen, 98 yaşında hayatını kaybeden Fransız asıllı sanatçının 58 yapıtı, küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı bu sergide yer alıyor. Hasan Bülent Kahraman önceki gün gerçekleştirilen basın turunda, Bourgeois'nın babasının Bourgeois'nın yapıtlarına büyük etkisi olduğunu söyledi. Bourgeois'ya İngilizce dersi veren İngiliz mürebbiyeyle olan ilişkisinin etkisinden, sert ve otoriter babasından ve babasının mürebbiye ile ilişkisini görmezden gelen annesinden bahseden Kahraman, sanatçının bu yaşantının getirisi olarak bunalımlarını, sarsıntılarını ve travmalarını yapıtlarına yansıttığını anlattı.
 
Kahraman, sanatçının yaşantı getirisi olarak bunalımlarını ve travmalarını yapıtlarına yansıttığını anlattı.
 
Son ana kadar üretti
 
Sanatçının hayatının son anına kadar yapıtlar üretmeye devam ettiğini ekleyen Kahraman, toplumsal olaylara ilgi ve duyarlılıkla yaklaştığını, bu sebeple de yapıtlarının her zaman çığır açıcı ve yol gösterici bir boyuta sahip olduğunu ifade etti. "Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük" sergisinde sanatçın otoportresi sayılacak bir yapıtı, anatomi dizisi, kadın-erkek ilişkisinin birbiriyle temas ettiği düzlemleri yansıtan yapıtları ve ayrıca mekanla ilgili işleri yer alıyor. Hazırlığı yaklaşık iki buçuk sene süren ve Bourgeois'nın bütün anlatım boyutlarını saptayan yapıtlarını içeren sergide ziyaretçiler ayrıca Akbank Sanat kütüphanesinde oluşturulan Louise Bourgeois köşesinde sanatçı hakkında gösterilen filmleri izleyebilecek.  Ziyaretçiler, Bourgeois ile ilgili kitapları da inceleme fırsatı bulacak. Sergi, 28 Kasım'a kadar Akbank Sanat'ta görülebilecek.