Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » LGBT ile "Nerdeen nereye" gelindi?

LGBT ile "Nerdeen nereye" gelindi?

LGBT ile "Nerdeen nereye" gelindi?26 Haziran 2014 - 12:06
Çukurcuma'da bulunan iki sanat mekanı Hayaka Artı ve maumau, LGBT hareketinin Türkiye'deki 22 yıllık sürecinde hangi noktaya geldiğini sorgulayan 'Nereden Nereye' başlıklı sergiyi ağırlıyor
 
FİSUN YALÇINKAYA
 
Bundan 22 yıl önce İstanbul'da küçük sohbetlerle ve birkaç kişilik sokak gösterileriyle başlayan LGBT hareketi, bugün her yıl kutlanan onur haftalarıyla kat ettiği yolu gözler önüne seriyor. Önceki akşam Çukurcuma'da bulunan Hayaka Artı ve maumau adlı sanat mekanlarında açılan bir sergi de işte bu hareketin günümüze kadar ne aşamalardan geçtiğini sanatsal yönüyle ele almayı amaçlıyor. Sergi, Türkiye'nin önde gelen çağdaş sanatçılarından Erinç Seymen, sanat eleştirmeni ve yazar Fatih Özgüven ve sanat mekanı Tütün Deposu'nun ekibinin, sergi için düzenlenen açık çağrıya yanıt veren sanatçıların eserlerinden hazırladığı bir seçkiden oluşuyor. Eserlerin her biri LGBT hareketini farklı yönleriyle masaya yatırıyor. Resim, video, fotoğraf ve yerleştirmelerden oluşan iki sergide Ali Özenç Sezen, Başak Günak, Ceren Saner, Deniz Aygün, Dilara Akay, Ekin Hamis, Elif Keskinkılıç, Gözde Çöklü, Hüseyin Rüstemoğlu, İlhan Sayın, İstanbul Queer Art Collective, Seçkin Tercan, Sema Semih & Nihal Albayrak, Şafak Şule Kemancı, Toprak Bek'in eserleri yer alıyor.
 
Şule Kemancı'nın "İsimsiz" çalışması Hayaka Artı'da görülebilir.
 
LGBT konusunu ele alan ancak belli bir konu için üretilmiş didaktik işlerden uzak, kendi başına ayakta durabilen eserlerden oluşan sergi, bugüne dek Türkiye'de bu konuda düzenlenen en başarılı sergilerden. 'Nereden Nereye' başlıklı sergi 29 Haziran'a dek devam edecek.