Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Legolar Ai Weiwei'ye bağışlanıyor

Legolar Ai Weiwei'ye bağışlanıyor

Legolar Ai Weiwei'ye bağışlanıyor26 Ekim 2015 - 11:10
National Gallery of Victoria'da açılacak yeni sergisi için Lego kullanmak isteyen Weiwei'ye firma 'politik amaçlı kullanım' nedeniyle izin vermeyince, sanatçının takipçileri harekete geçti
Çinli aktivist ve güncel sanatçı Ai Weiwei, Aralık ayında Avustralya'nın Melbourne şehrindeki National Gallery of Victoria'da açılacak 'Andy Warhol / Ai Weiwei' sergisinde yer alacak sanat eseri için Lego kullanmak istedi. Müze yetkilileri de Lego firmasına bu büyük boyutlu sanat eseri için lego siparişinde bulundular. Ancak Lego firması, legoların şirket kararı gereği politik amaçlı kullanılamayacağını belirterek bu isteği reddetti. Durumu Instagramdaki 163 bin takipçisiyle paylaşan Ai Weiwei gönderideki metnine Lego'nun "Yarını inşa edeceklere ilham vermek için buradayız," sloganıyla başladı. Lego'nun bu cümlesiyle örtüşmeyen bir kararı sürdürdüğünü vurgulayan sanatçı ardından gönderideki yazıda projesini anlattı. Weiwei, Lego'dan müzeye gönderilen yanıta da yer verdi. Sanatçı bu yazdığı gönderiyi içi lego dolu, kenarı 'R. Mutt 2015' yazan bir klozet fotoğrafıyla paylaştı. Fotoğraf, kavramsal sanatın ilk ve en önemli işleri arasında sayılan ve Weiwei'nin fotoğrafındaki klozetteki gibi 'R. Mutt' imzasını taşıyan Duchamp'ın ünlü 1917 tarihli 'Çeşme' eserine göndermede bulunuyor.
 
 
Ai Weiwei'nin 23 Ekim cuma gecesi yaptığı bu projeye gelen yanıtlarsa projeyi farklı bir noktaya taşıyor. Weiwei'nin takipçileri sanatçıya projesi için ellerindeki legoları bağışlamayı teklif ediyorlar. Sanatçı henüz bu tekliflere bir yanıt vermedi. Ancak Lego şirketi The Guardian gazetesine, "Bu karar ve uygulama yeni bir şey değil," açıklamasında bulundu.