Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Kravatları merak eder misiniz?

Kravatları merak eder misiniz?

Kravatları merak eder misiniz?19 Şubat 2015 - 04:02
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MÜGSF) ile Belçikalı tasarımcı ve sanatçılardan oluşan het LABO grubunun işbirliğinde gerçekleşen 'curiosiTIES: A Curious Look on Ties' 28 Şubat'a kadar Sultanahmet Cumhuriyet Müzesi'nde
Hemen her gün kullanılan bir giyim eşyası kravat... Peki onun üzerine ne kadar düşünülebilir ve neler tasarlanabilir? Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MÜGSF) ile Belçikalı tasarımcı ve sanatçılardan oluşan het LABO grubunun işbirliğinde gerçekleşen 'curiosiTIES: A Curious Look on Ties' (Kravatlara meraklı bir bakış) başlıklı sergi bu soruya bir yanıt arıyor. 28 Şubat'a dek Marmara Üniversitesi’nin Sultanahmet Cumhuriyet Müzesi’nde izleyicileri ile buluşan sergide sanatçılar kravat üzerine birbirinden ilginç işler sunuyor. Toplam 129 sanatçı, tasarımcı ve grubun katılımıyla gerçekleşen serginin küratörlüğünü, het LABO kurucularından Patrick Reuvis gerçekleştiriyor. 
 
İlki 2014'te Belçika'da gerçekleşen serginin İstanbul ayağında ise MÜGSF öğretim elemanları, öğrencilerin yanı sıra ABD’den Sirada Laomanutsak ve eski birer MÜGSF mensubu olan Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile Almanya’da yaşamakta olan Şakir Gökçebağ  davetli sanatçı olarak katılıyor. 
Tanınmış çizer, sanatçı, akademisyen Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun sergide dört çalışması var. Birinde kravatla bir portre çiziyor, birinde kravatı dil olarak bir diğerinde ağırlık bir diğerinde saksı olarak kullanıyor. Ekşioğlu sergideki eserleriyle ilgili olarak, "Dil şeklinde yaptığım kravatta yağ çekmeyi, makam için, çıkar için dil döken insanları vurgulamak istedim. Yumaklı kravatlarda hayatı boyunca karavat takmak zorunda olan insanları kravatın getirdigi bürokratik mahkumiyeti vurguladım. Saksı şeklindeki kravatı ise, bir süs bitkisi gibi, form benzerliğinden yola çıkarak yaptım. Portre kravat da ise insanı vurgulamaya çalıstım," diyor. Yaklaşık 25 yıldır, farklı ülke ve kültürlerden sanatçı ve tasarımcıları, gündelik yaşama ait konularla diyaloğa geçmek üzere bir araya getiren het LABO, sergide kravatı mercek altına almayı amaçlıyor. Sergide, sanatçı ve tasarımcılar  giderek kaybolmaya yüz tutan kravatı, kültür, politika, gelenek, coğrafya, cinsiyet, statü, mizah, zanaat gibi pek çok farklı kavramın penceresinden yorumlamayı amaçlıyor.