Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Korseler akıllarda sanat eseri olarak kalacak

Korseler akıllarda sanat eseri olarak kalacak

Korseler akıllarda sanat eseri olarak kalacak16 Temmuz 2014 - 11:07 | "Kelebek Korse Mağazası", Reysi Kamhi, 2012.
Beyoğlu'nun simge mekanları bir bir kapanırken geçtiğimiz günlerde de Kelebek Korse'nin kira sözleşmesinin dolmasıyla kapanmak zorunda kaldığı haberleri de ses getirdi

Son dönemde Beyoğlu'nun simge mekanları bir bir kapanırken geçtiğimiz günlerde de Kelebek Korse'nin kira sözleşmesinin dolmasıyla kapanmak zorunda kaldığı haberleri de ses getirdi. Bu simge mekanlar arasında Kelebek Korse Mağazası sanat eseri olarak da belleklerde kalacak. 2012'de sergilenen Reysi Kamhi'nin "Kelebek Korse Mağazası" adlı eseri kapanan dükkanın vitrinini gösteren bir eserdi. Sanatçı İstanbul'dan bir dizi simge mağaza ya da dükkanı anlatan eserler serisinde Kelebek Korse'ye de yer vermiş seri hakkındaki bir yazısında, "Atölyemi Galata’ya taşıdığımdan beri İstiklal - Galata hattı çok sık kullandığım bir yol oldu. Ve bu yolun üstünde, aslında senelerden beri aşina olduğumuz dükkanlar ve bu dükkanları hayatta tutan insanlar yer almakta," diye belirtmişti. Beyoğlu mekanlarının sanat eserleriyle ilişkileri çok sayıda ancak birkaç örnek vermek gerekirse; 2008'de Derya Demir ve Leyla Gediz'in küratörlüğünü üstlendiği 'The Bitch Is Sleeping / Uyuyan ID' sergisinde Beyoğlu'nun simge mekanlarında sanat eserleri sergilenmişti. Bu kapsamda İlhan Sayın'ın bir eseri 'Kelebek Korse'de, Ali Kazma'nın bir eseri de Robinson Crusoe'de gösterilmişti. Bugün kapalı olan bu iki mekan sanat mekanına dönüşerek hafızalara girmişti.

 

"Gümüşsuyu Park Otel", Nalan Yırtmaç, 2011.

 

Beyoğlu'nun değişimine tanıklık eden bir başka eser ise, Ayşe Erkmen'in ARTER'deki 'Starter' sergisinde yer verdiği 2010 tarihli, 'J, K & H' adlı eser. Erkmen'in işi ARTER'in bugün bulunduğu binada 1914-1920 yılları arasında yer alan şapka dükkanını konu alıyordu. Galeri x-ist'te düzenlenen Nalan Yırtmaç'ın 'Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz' ve 'Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz II: Afetşehir' sergileri de Beyoğlu ve çevresindeki kentsel dönüşümü anlatıyordu.