Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Komünist sansürden kaçan sanatçıların afişleri

Komünist sansürden kaçan sanatçıların afişleri

Komünist sansürden kaçan sanatçıların afişleri14 Aralık 2015 - 04:12
Çek Cumhuriyeti'nin ikinci büyük kenti Brno'da bulunan Moravian Gallery ile Gama Gallery işbirliğiyle I. Orta Avrupa Film Festivali’nin devamı kapsamında sayılan afiş çalışmaları İstanbul'a geldi.
Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan Baş Konsoloslukları, İstanbul’da Yaşayan Çek’ler Derneği ve Macar Kültür Merkezi tarafından desteklenen proje tarihsel açıdan zenginlik ve görsel sanatın derinliklerini sunuyor. Serginin içeriği ile ilgili olarak "Komünist sansürden kaçan birçok yetenekli sanatçı, grafik tasarım ve illüstrasyona sığındılar ve sanatları, zengin ve özgür hayal güçleri ile etkilediler (Batı için geçerli olan ticari baskıdan da bağımsızdılar). Bu nedenle Orta Avrupa grafik tasarımı, çoğunlukla kolaj ya da illüstrasyonu kullanarak ve heyecan verici görsel yoğunluk ve zarif ustalığıyla öne çıkarak, çağdaş küresel bağlamda en ilham verici işlerden oluşuyor," şeklinde bir açıklama yer alıyor.
 
Sergideki afişlerde fantezi, fantazmagori, absürdite, korku, tuhaflık gibi konular işlenmiş. F. Starowieyski, R. Cieslewicz, Z. Ziegler, M. Grygar ve I. Orosz ve 195080lerde yerli ve yabancı yapımlar için gerçekleştirdikleri afiş çalışmaları 23 Aralık tarihine dek Gama Gallery'de görülebilir.