Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Kinderspelen – Çocuk Oyunları

Kinderspelen – Çocuk Oyunları

Kinderspelen – Çocuk Oyunları19 Mart 2014 - 11:03 | "De kinderspelen / Çocuk Oyunları, Pieter Bruegel, ahşap pano üzerine yağlıboya, 118x161 cm, Kunsthistorisches Museum, Viyana, 1560.
Pieter Bruegel'in 1560 yılında yarattığı "Kinderspelen / Çocuk Oyunları", resim tarihinde çocukları çocuk olan betimleyen ilk örneklerden biriydi
FİSUN YALÇINKAYA
 
1560’ta taşra betimlemeleriyle tanınan Flaman Rönesans ressamı Pieter Bruegel, 118’e 161 cmlik bir ahşap parçası üzerine yağlı boyayla tam 80 çeşit çocuk oyunu resmetti. 16. YY. Hollandası hakkında izleyiciye ilginç birçok detay sunan tablo, farklı yaş gruplarından çocukların neler oynadığı, nasıl oyunlarla eğlendiği hakkında belge niteliği de taşıyordu. ‘5  taş’tan çomak çömleğe tanıdık oyunlara da benzetebileceğiniz oyunları, tablodaki 168 erkek, 78 kız çocuğu oynuyor. Tablodaki birkaç yetişkinse çocukları kovalarken görülüyor. Avrupa tarihinde 16. YY. ortalarında dek çocuklara küçük yetişkinler muamelesi yapıldığı bilinir. Bu sebepten de tombul pembe yanaklar, iri çocuk gözler ancak ciddi peruklar altında çizilirdi. Çocuklar ne oyuncaklarıyla ne de oyunları sırasında neşeli halde gösterilmezdi. Bruegel’in tablosunun döneme dek yapılan çocuk resimlerinden ayrılmasının sebebi de bu. Çocuklara oyunlarını ve çocukluklarını armağan eden ve hepimizi bu masumiyete katılmaya davet eden bir tablo da diyebiliriz “Çocuk Oyunları”na. Tabloda başka gizli anlamlar da var. Bilgeliği temsil eden bir baykuşu kovalayan küçük bir çocuk gibi. Tablo, Viyana'daki Sanat Tarihi Müzesi'nde sergilenmekte.