Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Kiev müze müdüründen sanata sansür

Kiev müze müdüründen sanata sansür

Kiev müze müdüründen sanata sansür30 Temmuz 2013 - 01:07
Mystetskyi Arsenal'da sergilenecek olan "Koliivschina: Judgment Day" eseri Ukrayna Başkanı'nın gelişinden bir gece önce siyah boyayla sansürlendi"Koliivschina: Judgment Day" eserinin sahibi Volodymyr Kuznetsov, Kievan Rusları'nda Hristiyanlığa geçişin 1,205. yılı dolayısıyla Mystetskyi Arsenal'da sergilemeye koyduğu eserin Mystetskyi Arsenal müdürü Nataliia Zabolotna tarafından Ukrayna Başkanı Viktor Yanukoviç'in sergi açılışına geleceği duyurulunca sansürlendiğini iddia etti.

"Great and Grand" sergisinde yer alacak olan eserde soylular, rahipler, zengin züppeler, güç budalaları, polisler, emekliler, işçiler ve yargıçlar bulunuyor. Aynı zamanda parasal kazanç sağlamak adına ölümcül hastalıkları olan hastaları tedavi eden doktorlar, Michelangelo'nun Sistine Şapeli tavanında yer alan İsa figürü ve Haziran ayında 2 polis memuru tarafından şiddetli bir saldırıya maruz kalan Irina Krashkova da bulunuyor. Sansürle ilgili olarak açıklama yapan Mystetskyi Arsenal sözcüsü, "Nataliia Zabolotna Ukrayna'ya önyargılı yaklaşan hiçbir eserin bu serginin ruhuna uymadığını belirtmiştir" dedi. Mystetskyi Arsenal'da müdür yardımcılığı yapan Alexander Solovyov tartışma üzerine istifa ettiğini belirterek, "Bu sansürü kabul edilemez buluyorum. Bir kurum sanatın önünü keseceğine önünü açmalı ve desteklemelidir" dedi.

"Vatanınızı eleştiremezsiniz"

Ukrayna Başkanı Viktor Yanukoviç'in geleceği haberi üzerine serginin açılışından bir gece önce eseri üzerinde çalışması istenen Volodymyr Kuznetsov geldiği zaman içeri alınmadı ve eserinin boyandığı sanatçıya açıklanmadı. Sergide yer alan başka bir sanatçı olan by Vasyl Tsygalov'un "Molotov Cocktail" tablosu da açılıştan önce sergiden kaldırıldı. Nataliia Zabolotna sansür hakkında "Vatanınızı eleştiremezsiniz, tıpkı annenizi eleştiremeyeceğiniz gibi. Ben vatanımıza dair bir eleştiri yapıldığında bunun ahlak dışı olduğunu düşünüyorum" dedi. Ukrayna Kültür Bakanlığı da bir açıklama yaparak olayla bir ilgileri olduğunu reddetti ve Volodymyr Kuznetsov'un tablosunun belirlenen konsepte aykırı olduğunu açıkladı.