Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Kayıp Van Gogh mu ruhsuz bir kopya mı?

Kayıp Van Gogh mu ruhsuz bir kopya mı?

Kayıp Van Gogh mu ruhsuz bir kopya mı?18 Kasım 2016 - 12:11
Toronto Üniversitesi profesörü Welsh-Ovcharov'un Van Gogh'a ait olduğunu iddia ettiği 60'tan fazla çizim, sanatçıya adanmış müzenin de aralarında olduğu sanat otoriteleri tarafından reddedildi
Sanat tarihinin en önemli isimlerinden olan Van Gogh'la ilgili yeni bir iddia sanat dünyasında önemli bir tartışma başlattı. Kanada'da bulunan Toronto Üniversitesi'nden profesör Bogomila Welsh-Ovcharov 60'tan fazla çizimin yer aldığı bir defter bulduğunu ve bunların Vincent van Gogh'a ait olduğunu iddia etti. Çizimler 'Vincent Van Gogh, the Fog of Arles: The Rediscovered Sketchbook' adlı bir kitaba dönüştürülerek meraklılara sunuldu. Kitapta çizimlerin yanı sıra, Van Gogh'a ait olduklarına dair iddiaların detayları da yer alıyor. İddiaya göre günlüklerin ismini gizli tutmak isteyen sahibi bu defterleri 50 yıl kadar önce annesinden aldı. Van Gogh'un olabileceğine dair bilgisi bulunmayan bu defterin isimsiz sahibi için defter sadece annesini ona anımsatan güzel çizimler olan bir defterdi. Defterin sahibi ayrıca açıklamada annesinin defteri İkinci dünya savaşı sonrasında bulduğunu söyledi.
 
Ne var ki 1888 yılına ait olduğu iddia edilen eskiz defterinin orijinalliği tartışmalı. Halihazırda Van Gogh'la ilgili en önemli otorite sayılan Amsterdam'da bulunan Van Gogh Müzesi, çizimlerin imitasyon olduğunu açıkladı. Bugüne dek birkaç önemli Van Gogh sergisinin küratörlüğünü de üstlenmiş olan Welsh-Ovcharov, iddialarında ısrarcı. Müze bu çizimlerin yapıldığı dönemde Van Gogh'un daha farklı bir sanatsal evrede olduğunu ayrıca Van Gogh'un sıkça kullandığı siyah mürekkep yerine çizimlerde kahverengi mürekkep yer aldığını öne sürdü. The Guardian sanat yazarı Jonathan Jones ise, çizimlerin ruhsuz, karaktersiz birer kopya olduklarını ve değil Van Gogh'a gerçek bir sanatçıya dahi ait olamayacağını düşündüğünü açıkladı.