Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Karikatür Oscarları sahiplerini buldu

Karikatür Oscarları sahiplerini buldu

Karikatür Oscarları sahiplerini buldu11 Ekim 2012 - 07:10
29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda iki karikatürist birincilik ödülü kazandı
YASEMİN BAY

Bu yıl 29. kez düzenlenen ve 80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatürüyle katıldığı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni önceki gece Hilton Convention Otel’de yapıldı. Grup Tanini’nin mini konseriyle başlayan ve sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği gecenin açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı.

Fetvacı, Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nın önümüzdeki yıl 30 yaşına basacağını belirterek “Yarışmamızda yer alan karikatürlerimiz bir kez daha Amerika’ya davet edildi. Charles Stewart Mott Vakfı tarafından ABD’ye davet edilen sergimiz ‘Drawing Together: International Cartoons’ başlığıyla Michigan eyaletindeki Flint Institute of Arts Müzesi’nde 14 Eylül’de açıldı ve bu yılın sonuna kadar açık olacak. Teknolojinin nimetlerinden yararlanarak arşivimizdeki 70 bin karikatürü taradık ve bir web müzesi oluşturduk” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında karikatürün yazılı basının evrensel dile sahip türlerinden biri olduğunu söyledi: “Köşe yazısını okuyup anlamak için, onun yazıldığı dilin bilinmesi gerekir; oysa karikatürün evrensel bir anlatım tarzı var. Bu yıl ‘Arap Baharı’ üzerinden ele alınan yarışmada birinciliği paylaşan eserlerden biri henüz tamamlanmamış, ikincisinde ise tüm olup bitenlere iliştirilmiş bir yaşam bulunuyor. Her ikisi de ilginç seçimler.”

Günay, Gülten Akın’ın “Gül İçin İlahi” adlı şiirinin "İnsanlar bir gülü bir senetle/Değiştirmeye alıştılar/İnsanlar başka insanların hayatını/Bir hezaren sandalye midir hayat/ Dizip kaldırmaya alıştılar" dizelerini söyledikten sonra konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Onun için gülü hak etmek biraz zor hale gelmeye başladı. Ama bence bunun için hepimiz çalışmaya devam etmeliyiz, hayat ne kadar acımasız olursa olsun."


Doğan Arslan (Türkiye)
















Javad Alizadeh (İran)


Yarışmanın bu yıl iki kazananı vardı. Birincilik ödülüne değer görülen Türkiye’den Doğan Arslan ile İran’dan Javad Alizadeh'e ödül heykelcikleri, 8 bin dolarlık para ödülleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı plaketleri, Ertuğrul Günay ve Sema Doğan tarafından verildi.


Vladimir Stankovski (Sırbistan)



Pawel Kuczynski (Polonya)


Yarışmanın ikincisi Sırbistan’dan Vladimir Stankovski’ye ödülünü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Sema Doğan; üçüncüsü Polonya’dan Pawel Kuczynski’ye ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ve Candan Fetvacı takdim ettiler.