Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Karikatür Evi Kadıköy’de açıldı

Karikatür Evi Kadıköy’de açıldı

Karikatür Evi Kadıköy’de açıldı03 Ekim 2016 - 12:10
Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı projeyi hayata geçirdi. Açılışa özel 22 çizerin 26 orijinal eseri de görücüye çıkarıldı
MERT İNAN
 
Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı Karikatür Evi projesini Karikatür Günleri'nde hayata geçirdi. Karikatür sanatını her yaştan insana sevdirmek ve gelişmesini sağlamak amacıyla geçtiğimiz gün kapılarını açan Karikatür Evi, ilk günden yoğun ilgi görürken
açılışa özel 22 çizerin 26 orijinal eseri de görücüye çıkarıldı. Projesi kapsamında 1906 yılında Hasanpaşa Mahallesi'nde yapılan  Kenan Bey Konağı, Kadıköy Belediyesi tarafından  aslına uygun olarak restore edilerek, karikatürist ve karikatür meraklılarının kullanımına tahsis edildi. Karikatürcüler Derneği arşivinde bulunan ve usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin olduğu “Ustaların Çizgileri" adlı sergi açılış gününde ziyaretçilerin beğenisine sunulurken, ziyaretçiler tarafından beğeni topladı. Karikatür Evi'nin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu başta olmak üzere  CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ile tanınmış  karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, Raşit Yakalı gibi isimler de katıldı.
 
Törende konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, Türkiye’nin yaşadığı gergin günlerde mizahın önem kazandığını ifade ederek "Mizah insanların çok gergin olduğu Türkiye toplumunda asık suratlı kamu yöneticilerini güldürebilmek, eleştirebilmek için var olması gereken bir sanat. Toplumun gelişebilmesi için ilerleyebilmesi için eleştirel düşünceye, farklı görüşlere ihtiyacı var. Mizahı bu anlamda toplumdaki bazı sertlikleri yumuşatan çok önemli bir sanat dalı olarak görüyorum” dedi. Açılış törenine katılan isimlerden tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen de projenin önemine dikkat çekerek, "Buradaki karikatürler sanat şaheseridir. Bizim Kadıköylüler mutlaka gelir ama İstanbul’dan ve Türkiye'nin diğer illerinden insanlarında burayı mutlaka görmesi gerekiyor. Burası çok değerli bir yer” ifadelerini kullandı.
 
Karikatür Evi'ndeki sergide en çok dikkatimizi çeken eser 1936 yılında Sedat Nuri İleri'nin çizgilerinden oluşan karikatür oldu. Erken Cumhuriyet Dönemi eserleri arasında yer alan karikatürde kadınların sosyal yaşamdaki zorlukları mizahi dille anlatılırken, sırtında odun küfesi olan evli kadının, eşinin bakışları arasında verdiği mücadele resmediliyor.
 
Erken Cumhuriyet Dönemi, 1950 sonrası ve Yakın Tarih başlıklarından oluşan sergide ayrıca Oğuz Aral, Semih Balcıoğlu, Turhan Selçuk gibi usta karikatüristlerin eserleri de yer alıyor.
Karikatür Günleri kapsamında açılan serginin 23 Ekim tarihine kadar sürecek. Bu tarihe kadar
Tan Oral, Tuncay Akgün, Kamil Yavuz gibi usta çizerler, karikatür meraklılarıyla buluşma ve sohbetler de gerçekleştiricek;  Gırgır, Penguen, Leman mizah dergilerinin çizerleri atölyeler yapacak. Karikatür Evi'nde ilerleyen dönemlerde sergi, atölye çalışmaları, film gösterimleri, illüstrasyon ve animasyon gösterileri de sergilenecek. Usta çizerler belli aralıklarla karikatür meraklılarıyla buluşmalar gerçekleştirecek. Türkiye karikatürünün belleğini de barındıracak bir arşiv ve kütüphanede barındıracak Karikatür Evi, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, bağımsız araştırmacılar ile konuya meraklı her kişinin kullanımına açık olacak.