Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Kaliforniyalı sanatçıların eserleri Perili Köşk’te

Kaliforniyalı sanatçıların eserleri Perili Köşk’te

Kaliforniyalı sanatçıların eserleri Perili Köşk’te23 Haziran 2014 - 09:06 | Jeremy Blake'in "Century" adlı çalışması, 16 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek sergide yer alıyor.
Borusan Contemporary yaz boyu San Fransisco Modern Sanat Müzesi'nden bir seçkiyi ağırlıyor. Sergide 'medya sanatları'nın özgün örneklerini görmek mümkün
ÖZGE KARA
 
Borusan Contemporary, bu yaz San Francisco Modern Sanat Müzesi (SFMOMA) Medya Sanatları Koleksiyonu’ndan derlenmiş özel bir seçkiyle sanatseverlere kapılarını açıyor. ‘West Coast Visions’ ismini taşıyan seçki, medya sanatları öncülerinden Bill Viola ve Steina’nın yanı sıra Doug Hall, Jeremy Blake ve Bill Fontana’nın ‘Batı’yı konu aldığı toplam beş çalışmasından oluşuyor. Serginin küratörlüğü ise SFMOMA Medya Sanatları Bölümü’nün küratörü Rudolf Frieling’e ait. Koleksiyon içerisinden İstanbul ile bağ kuran beş çalışma seçen Frieling, açılış öncesi düzenlenen basın toplantısında sergiyi “çalışmaları farklı bir bağlamda ama çok benzer bir kaygıyla tekrar sergilemek çalışmaların anlamını biraz daha genişletmek adına muhteşem bir fırsat” olarak değerlendirdi. Borusan Contemporary için hazırlanan seçkinin yeni ve farklı bir seçki olmasına özen gösterdiklerini söyleyen Frieling, bir koleksiyonu daha iyi tanımanın en iyi yolunun eserleri her defasında farklı bir bağlamda yerleştirmekle mümkün olduğu olduğunu belirtti. Büyük projeksiyon ve yazılım tabanlı animasyonlardan devasa televizyon monitörü kümelerine kadar farklı teknolojilerde biçimlenmiş eserler, Frieling’in de deyişiyle medya sanatlarının yeniden üretime oldukça müsait yapısından faydalanarak İstanbul’da yeniden hayat buluyor.
 
Terasta müzik enstalasyonu
 
Seçkinin en dikkat çeken çalışmalarından bir tanesi de Bill Fontana’nın Perili Köşk’ün deniz manzarasıyla meşhur terasında izleyici bekleyen ses enstalasyonu. İzleyici, bu noktada bir taraftan açık havanın tadını çıkarırken, bir taraftan da boğaz manzarasını etrafını saran sekiz hoparlörden yükselen seslerle yeniden yorumluyor. Seçki içerisinde kendisini de en çok heyecanlandıran işin bu enstalasyon olduğunu söyleyen küratör Frieling, “Ses sanattır. Bir küratör olarak serginin insanların zihinlerinde bırakacağı ses üzerine düşünmek bence çok önemli,” diyor. Sergi, 16 Kasım’a dek Rumelihisarı’nda bulunan Perili Köşk’te ziyaret edilebilir.