Kadıköy'ün duvarları sanata teslim
25 Ağustos 2016 - 04:08 | Arjantinli sanatçı Chu Mural-İst kapsamında Kadıköy'de bir apartmanı renklendirdi.Kadıköy beşinci kez daha dünyaca ünlü sokak sanatçılarıyla Türkiye’den sokak sanatı yapan isimlerin buluşma adresi olacak. Festivale katılanlar mahallelilerin olumlu tepkilerini anlatıyor
DİLAN ÖZDEMİR
Dünyanın ve Türkiye’nin önemli sokak sanatçıları Mural-İst’de buluşuyor. Kadıköy Belediyesi’nin 2012’den bu yana düzenlediği Kadıköy’deki bina cephelerini sokak sanatçılarının boyadığı Mural-İst bu sene 17 Ağustos’ta başladı. 7 Eylül’e dek devam edecek olan festival kapsamında Buenos Aires'ten gelen Chu, İstanbullu sanatçılar Ares, Lakormis, Tabone ve Eskişehir'den The Writer Material mahallelerde çalışmalarını yapacaklar. The Writer Material, Kadıköy Belediyesi tarafından Gençlik Sanat Merkezi olarak kullanılmak üzere satın alınarak restore edilen eski Özdemiroğlu Kız Lisesi'nin ahşap binasının yan kısmındaki alana kolektif bir çalışma yapacak. Bu yıl festival bünyesinde şimdiye kadar yapılan çalışmaların yer aldığı bir katalog da hazırlanacak.
Kadıköy Belediyesi'nin Söğütlüçeşme'deki binası Mural-İst'in önemli adreslerinden.
'Duvar çalışması talebi geliyor'
Kadıköy Belediyesi’nden festival hakkında bilgi aldığımız Ulaş Yılmaz, “İlk yıllarda çalışmalar yapılırken merak daha ön plandaydı. Dünyanın birçok yerinden gelen sanatçıların gönüllü olarak çalışma yapmaları ilgi çekiyordu, sonraki yıllarda ciddi kabul gördü. Yeldeğirmeni olarak bilinen Rasimpaşa Mahallesi, duvar resimleriyle anılır oldu. Artık adres tarifleri duvar resimleri üzerinden yapılıyor. Şimdi sayısı 25’i bulan duvar resimleri için fotoğraf turları düzenleniyor. İlk yıllarda apartman sahiplerinden izin almak zorken şimdi duvar resmi çalışması için doğrudan talepler gelmeye başladı. Bu düzeyde bir festival Türkiye’de bir ilk,” diyor. Sokak sanatçısı Ares ise git gide daha iyi tepkiler aldıklarından bahsediyor: “Çalışma yaparken mahalleliler devamlı sorular soruyor, resmin nasıl olacağını merak ediyor. Çay ve börek getiren teyzeler, sepete çıkıp boyamak isteyen çocuklar festivalin olmazsa olmazı oldu adeta. Kadıköy’deki diğer resimlerle birlikte duvar sanatı genel olarak bilinir hale geldi, hatta dünyadaki diğer festivaller ve yeni çalışmalar da takip ediliyor artık. Sanatçı ve duvar önerileri de geliyor. Buralarda da güzel şeyler oluyor diyoruz artık. Dünyaca önemli olan isimlerle buluşmak da yaptığım işte güzel bir yolda gittiğimi hissettiriyor bana.”
'Tek fark zaman kısıtlaması'
Sokak resmi yapmanın festival kapsamında girmesinin farkını ise şöyle açıklıyor: “Benim için çok bir farkı olmadı. Bir iş yapıyorsam 'Bitti' diyene kadar ona devam etmek isterim, zaman doldu diye bırakmak istemem. Festival içinde size işinizi bitirmek için verilen gün sayısı 7, bunu 1-2 gün daha oynatabiliyorsunuz. Yani işi 8-9 günde bitirme zorunluluğu, bireysel iş ile arasındaki tek farkı. Bunun da çok önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu, sokakta resim yapanlar için çok güzel bir fırsat. Ben de bu süre içerisinde elimden gelen gayreti göstererek süreyi maksimum şekilde değerlendirmeye çalışacağım.”
Gri duvarlar yerine rengarenk
Kadıköy Belediyesi festivalin gençlerin hayal gücünü genişletmeye yönelik bir hedefi olduğunu belirtiyor: "Amaç sadece sanatı sokağa taşımak değil çocukların ve gençlerin görsel sanatlarla tanışmalarını sağlamak, hayal dünyalarını genişletmek ve gri duvarlar yerine rengârenk resimlerle sanatın pozitif gücünü her alan taşımaktı. Bunda da ciddi bir başarı elde edildi."
Etiketler: dilan özdemir Kadıköy Belediyesi mural-ist ares chu lakormis tabone the writer material sokak sanatı graffiti