Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Jane Austen'ın ünlü portresi satıldı

Jane Austen'ın ünlü portresi satıldı

Jane Austen'ın ünlü portresi satıldı11 Aralık 2013 - 11:12
İngiliz Edebiyatı'nın en büyük isimlerinden olan yazarın ölümünden 52 yıl sonra yapılan suluboya portresi 164500 sterline satıldı

Amerikan müzayede evi Sotheby’s, İngiliz yazar Jane Austen’ın gerçek haline en çok benzeyen bir suluboya portreyi 135 bin ya da satıcının komisyonu da dahil 164 bin 500 sterline (yaklaşık 548 bin TL) sattı. İlk tahminler satışın 150 bin-200 bin sterlin arasında bir fiyata ulaşacağı yönündeydi.

Portre, yazarın ölümünden 52 yıl sonra, 1869’da yeğeni ve din adamı Edward Austen-Leigh tarafından ısmarlanmıştı. Resim, Austen’ın ablası ve sırdaşı Cassandra’nın çizdiği bir eskize dayanıyor.

Sayısız defalar yeniden üretilen portreden yapılan bir klişe 10 poundluk banknotlarda kullanılacak. Portre, satıştan önce Austen ailesinde elden ele geçmiş.

Austen biyografisi yazarı Paula Byrne, resmi “Victoria dönemi pistolesi” olarak nitelerken, roman yazarı Joanna Trollope, “Bu portre Jane Austen’ın ölümünden yarım yüzyıl sonra ısmarlanmış, bu nedenle yazarın gerçek halini bire bir temsil ettiğini söylemek güç. Herşeye karşın elimizdeki tek bir resim bu ve ilk büyük yazarımıza uyacak şekilde kibir yaymıyor.”