Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Jane Austen'a 'benzemeyen' balmumu heykel

Jane Austen'a 'benzemeyen' balmumu heykel

Jane Austen'a 'benzemeyen' balmumu heykel11 Temmuz 2014 - 01:07
Jane Austen’ın, yeğeninin yazara hiç benzemediğini belirttiği resmi baz alınarak yapılan balmumu heykeli İngiltere’nin Bath şehrinde sergileniyor

“Gurur ve Önyargı”nın İngiliz yazarı Jane Austen’ın bir resmi temel alınarak balmumu heykeli yapıldı. Yazarın yeğeninin “korkunç şekilde farklı” olarak nitelendirdiği resim baz alınarak adli tıp sanatçısı Melissa Dring tarafından yapılan heykel, ayrıca yazarla ilgili dönemin raporları da göz önünde bulunarak modellendi. Resmin, 1810 yılında Austen’ın kardeşi Cassandra’nın sulu boya çalışması olduğu biliniyor. Uzmanlar, Cassandra’nın çalışmasını “başarısız bir deneme” olarak nitelendiriyor.

 

Jane Austen'ın kardeşi Cassandra tarafından yapılan suluboya portresi.

 

Melissa Dring, bu resim dışında yazarın mektuplarını ve günlüklerini inceleyerek balmumu heykelin görüntüsünü temellendirdi. İngiltere’de bulunan Jane Austen Merkezi heykelle ilgili “200 yıldır Jane Austen’ın gerçek haline en çok yaklaşan çalışma” yorumunu yaptı. Dring ise heykelin Austen’a “oldukça benzediğini” söylerken, Cassandra’nın orijinal portresinin yazarı “sanki limon yediği için yüzü ekşimiş gibi” gösterdiğini itiraf etti.

 

Jane Austen'ın balmumu heykeli, İngiltere'nin Bath şehrindeki Jane Austen Merkezi'nde sergileniyor.

 

BBC’ye konuşan Dring, “Resimde huysuz ve aksi bir ifadesi var. Ama onunla ilgili tariflerden biliyoruz ki, aslında çok canlı, eğlenceli, muzip ve esprili bir insandı” yorumunu yaptı.

 

Heykele, Bafta ve Emmy ödüllü tasarımcı Andrea Galer tarafından orijinal dönem kostümü giydirildi. Madame Tussaud’nun eski saç ve renk sanatçısı Nell Clark da son rötuşları yaptıktan yaptıktan sonra balmumu heykel sergilenmeye hazır hale geldi. Heykeli Jane Austen Merkezi’nde görmek mümkün.