Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İstanbul için tasarım vakti

İstanbul için tasarım vakti

İstanbul için tasarım vakti23 Ağustos 2016 - 11:08 | 'Boğaziçi Tepelerinde Av', Ömer Durmaz arşivinden.
Tasarım dünyasını İstanbul'da buluşturmayı amaçlayan 3. İstanbul Tasarım Bienali sergilerin yanı sıra yapacağı zengin programla izleyicileri insan ve tasarım ilişkisini incelemeye davet ediyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali için hazırlıklar devam ediyor. 'İnsan' ve 'tasarım' arasındaki yakın ilişkinin derinlemesine inceleneceği bienal, 22 Ekim-20 Kasım arasında 'BİZ İNSAN MIYIZ? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl' başlığıyla, Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde gerçekleştirilecek. Ücretsiz olarak gezilebilecek 3. İstanbul Tasarım Bienali, son iki saniyeden geçtiğimiz son 200 bin yıla kadar uzanan bir zaman dilimini ele alıyor. Bienalde, 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi İstanbul’un farklı bölgelerinde bulunan 5 mekânda sergilenecek. Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt ve girişin müze biletiyle yapılacağı  Sultanahmet’teki İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin bu yılki mekânları arasında yer alıyor.
 
 
Bir kütüphane oluşturulacak
 
Bienal sergileri 36 ülkeden 200’ün üzerinde videonun başvurduğu Açık Çağrı, 50’nin üzerinde uluslararası yazarın makalelerinin yayımlanacağı ve e-flux işbirliğiyle yürütülen Superhumanity projesi ve Türkiye’den farklı disiplinlerden uzmanların bir araya gelerek Türkiye’deki tasarım endüstrisinin bir kronolojisini ve tasarım tarihiyle ilgili bir kütüphane oluşturacakları 'Türkiye Tasarım Kronolojisi' projesi ile de zenginleşecek. Sergilere ek olarak bienal süresince, Türkiye ve yurtdışından üniversitelerin katıldığı ve bienal teması kapsamında üniversitelerde yapılan çalışmaların sergilendiği Akademi Programı da devam edecek ve panel ve söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca İstanbul genelinde farklı bölgelere yayılacak ve özel projelerin ve etkinliklerin yer alacağı Yaratıcı Mahalleler projesiyle, kentte tasarım odaklı mekânlara yapılacak yürüyüşleri içeren Tasarım Rotaları gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek.