Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İstanbul Bienali şekil mi değiştirecek?

İstanbul Bienali şekil mi değiştirecek?

İstanbul Bienali şekil mi değiştirecek?13 Haziran 2013 - 02:06
"Anne Ben Barbar Mıyım?" temasıyla yapılacak 13. İstanbul Bienali, içeriğine Gezi Parkı direnişini ve Türkiye'de yaşanan olayları da ekleyecek13. İstanbul Bienali'nin organizatörleri, direnişin halen sürdüğü Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nı 14 Eylül-10 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek "Anne Ben Barbar Mıyım? / Mom, Am I Barbarian?" başlıklı bienalin bir parçası yapmayı planlıyor. Bienalin küratörü Fulya Erdemci, "Bu mekanları ve eylemcileri bienale katma konusunu halen değerlendiriyoruz. Ancak şu an ayrıntıları konuşmak için çok erken," ifadesini kullandı.

Ankara, İzmir, Dersim, Diyarbakır ve Adana'ya kadar sıçrayan olaylara rağmen bienalin yapılacağını belirten organizatörler, şu an yaşanan olayların da bienale bir şekilde dahil edilmeye çalışıldığını vurguladı. Ancak ismini vermeyi tercih etmeyen birtakım katılımcı sanatçılara göre bienal büyük olasılıkla iptal edilecek.

Empire Project Gallery'nin sahibi, sanat simsarı Kerimcan Güleryüz, "Bienal başladığında her şey daha da ilginç bir hale gelecek. Ayaklanmadan ilham alan birçok eser göreceğimizi tahmin ediyorum; polis şiddeti özellikle öne çıkarılacak," dedi. Güleryüz'ün babası, ünlü sanatçı Mehmet Güleryüz, olaylardaki polis şiddetinin kurbanlarından biri oldu.

Arap Baharı'ndakine benzer şekilde, ayaklanma graffiti sanatında bir patlamaya yol açtı. SALT'ın araştırma ve programlar direktörü, küratör Vasıf Kortun, konuyla ilgili "Dikkat çekici görsel ve sözel bir patlama söz konusu. Bu deneyimi bastırabilecek ya da dizginleyebilecek bir kurum mevcut değil," değerlendirmesinde bulundu.