İstanbul Bienali’nden araştırmacılara saha
18 Temmuz 2018 - 10:07İstanbul Bienali, 1987’den bu yana gerçekleştirdiği sergiler, sergi dışı etkinlikler ve programlarla Türkiye’den ve uluslararası arenadan sanatçılar ve sanat profesyonelleri için bir buluşma ve karşılaşma sahası yaratıyor. İstanbul Bienali, bu birikimden yola çıkarak, 2018 Ekim ayında araştırma ve üretime odaklı bir program başlatıyor.
İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı, sanat ve sanatla ilişkili alanlarda teorik, pratik, bireysel ya da kolektif çalışmalar yürütmek isteyen sanatçı ve araştırmacılara yönelik bir dizi danışmanlık, atölye çalışması ve seminerden oluşuyor. Program, farklı disiplinlerden katılımcıların sanat alanında derinlikli araştırma ve üretim yapmalarına, eleştirel bir atmosferde, teknik ve fikri destek vermeyi amaçlıyor.
Bu kapsamda programın, katılımcıların bireysel gelişimlerini desteklemek üzere üretim için ihtiyaç duydukları zamana, mekâna, kaynaklara, imkânlara ve kişilere erişimlerini kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesi hedefleniyor. Aynı zamanda ortaya çıkabilecek buluşmaları, disiplinlerarası üretimleri, ortak çalışmaları ve yeni işbirliklerini teşvik etmesi amaçlanıyor. Bu süreç içinde katılımcıların temel metodolojilere aşina olmaları ve kendi çalışma alanlarının ötesinde var olan üretim ve düşünce biçimleriyle etkileşime geçmeleri planlanıyor.
İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı’nın katılımcılara yönelik düzenleyeceği buluşmaların bir bölümü, program dışı katılımcılara açık olarak kurgulanıyor. Programa katılacak 15 kişi, danışma grubu tarafından, açık çağrıyla yapılacak başvurular arasından belirlenecek.
Farklı bakış açıları
Değerlendirme sürecinde, altı ay boyunca programa birlikte devam edecek bu katılımcıların farklı disiplinleri ve çeşitli çalışma alanlarını temsil etmelerine özen gösterilecek ve böylece katılımcıların bireysel çalışmalarının yanı sıra grup etkileşimi içinde de verimli tartışmalar sürdürebilmelerine ve birbirlerine farklı bakış açıları sunmalarına olanak sağlanacak.
Programa katılacak 15 kişi, danışma grubu tarafından, açık çağrıyla yapılacak başvurular arasından belirlenecek. Değerlendirme sürecinde, katılımcıların farklı disiplinleri ve çeşitli çalışma alanlarını temsil etmelerine özen gösterilecek. Program kapsamında, İstanbul dışındaki şehirlerin kültür-sanat aktörleriyle tanışıklığın geliştirilmesi ve ortak çalışmaların yüreklendirilmesi amacıyla ziyaretler düzenlenecek. Ayrıca farklı coğrafyalardaki benzer programlarla işbirlikleri yapılarak sanatçı ve araştırmacılar arasında geniş ve uluslararası bir etkileşim ağı kurulması amaçlanacak. Ayrıntılı bilgi bienalin internet sitesinde yer alıyor.
Nasıl başvurulabilir?
2018 Ekim - 2019 Mart dönemi için başvurular 30 Ağustos’a dek kabul edilecek. Danışma Grubu, Eylül ayında görüşmeye çağırmak üzere kısa listeye alınacak isimleri belirleyecek. Program kapsamında haftada en az bir ders, seminer, workshop ve ayda bir danışmanlarla birebir görüşme gerçekleşecek.