Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İspanya Annie Leibovitz'i ödüllendirdi

İspanya Annie Leibovitz'i ödüllendirdi

İspanya Annie Leibovitz'i ödüllendirdi24 Mayıs 2013 - 11:05
Dünyaca tanınan fotoğraf sanatçıcı Annie Leibovitz Asturias İletişim ve İnsanlık Ödülü'ne layık görüldü1980 yılında çekilen siyahlar içindeki Yoko Ono'ya sarılmış çıplak John Lennon ve hamile Demi Moore fotoğraflarıyla tanınan Amerikalı fotoğrafçı Annie Leibovitz ödüle layık görüldü.

Yoko Ono ve John Lennon'ın sağdaki pozu medyada büyük etki yaratmıştı.


İspanya Asturias Prensliği Ödülü jürisi 63 yaşındaki fotoğraf sanatçısını "dünya haber fotoğrafçılığını yöndendiren güçlerden biri" olarak tanımlayarak, onu Asturias İletişim ve İnsanlık Ödülü'ne, ödülün yanı sıra 65 bin dolarlık (yaklaşık 120 bin TL) değerinde para ödülüne layık gördü. 37. Amerikan Başkanı Richard Nixon'ı Beyaz Saray'dan ayrılırken ve Başkan Barrack Obama'yı ailesiyle birlikte görüntüleyen fotoğrafçı, fotoğrafçılığa başladığı 1970 yılından beri Vogue, Vanity Fair ve Rolling Stone gibi pek çok ünlü derginin kapağında çarpıcı ve tanınmış fotoğraflarıyla yer aldı. 2007 yılında başlayan Disney Masalları serisiyle de birçok Hollywood ünlüsünü objektifinin karşısına geçirdi. "Sindirella" rolünde Scarlett Johansson, "'Uyuyan Güzel'in prensi" rolünde David Beckham, "Pamuk Prenses" rolünde Rachel Weisz, "Pocahontas" rolünde Jessica Biel, "Deniz Kızı Ariel" rolünde Julianne Moore, "Güzel ve Çirkin" masalının "Güzel"i "Belle" rolünde Penélope Cruz, "Rapunzel" rolünde Taylor Swift, "Peter Pan"in "Wendy"si rolünde Gisele Bündchen olmak üzere pek çok başarılı isimle çalışan fotoğrafçı ismini dünya çapında duyurdu.

Yaratıcılığıyla diğer fotoğrafçıların arasından sıyrılmayı başaran Leibovitz, Amerikalı efsane atlet Carl Lewis'i yarışa başlamak üzere kırmızı sivri topuklu ayakkabılarıyla pozisyon almış biçimde, 1991 yılında 7 aylık hamile olan oyuncu Demi Moore'un çıplak halde karnını tutarken, John Lennon çıplak bir şekilde Yoko Ono'ya sarılırken olduğu gibi dünya çapında tanınan kareleri çekti.

"Deniz kızı" Julianne Moore, "Prens" David Beckham, "Belle" Penelope Cruz ve "Sindirella" Scarlett Johansson