Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İnci Ertuğ'dan bir 'Persona'

İnci Ertuğ'dan bir 'Persona'

İnci Ertuğ'dan bir 'Persona'14 Temmuz 2017 - 03:07
Sanatçının kişisel sergisi 29 Temmuz - 10 Ağustos arasında Mine Sanat Galerisi Palmarina Bodrum'da
Sanatçı İnci Ertuğ’un 'Persona' başlıklı kişisel sergisi 29 Temmuz 2017 tarihinden itibaren KAMU Sanat Projeleri işbirliği ile Mine Sanat Galerisi Palmarina Bodrum’da gösterilecek. Sergi, geçmişi Antik Yunan’dan Roma’ya uzanan ve maske anlamına gelen 'persona' kavramına odaklanıyor. Sergide 'persona' kavramı bireyin toplumsal rollerini sembolize eden bir tanım olarak kullanılıyor. Bu yanıyla persona; bireyin inisiyatifi dışında, toplumsal yaşamın zorunluluğuyla takılan/takınılan bir maskeye dönüşüyor. İnci Ertuğ, sanatında derin kırılmaların gerçekleştiği yakın geçmişe ait dönemi Persona olarak isimlendiriyor. Bu döneme ait çalışmaları Ertuğ’un günümüzde sanata olan yaklaşımını şekillendiren sürecin parçaları olarak belgesel bir kesit niteliği taşıyor.
 
Sanatçı sergide son dört yılda ürettiği işlerine yer veriyor. Ertuğ sergideki eserleriyle ilgili olarak, "Persona psikolojinin kimi yaklaşımlarında bireyin sosyal alanda üstlendiği rolleri açıklamak için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Kelimenin etimolojik kökeni ise Klasik Yunan trajedyalarında oyuncuların taktığı maskeye verilen isimden geliyor. O maskeyi takmak, çeşitli aşama ve zorlukları aşmak ve anlamlı kılmak. Bunu mağara döneminden günümüze kadar yapabilen  sanatçılar olmuş. 'Persona' başlığı taşıyan bu sergim, eknik ve malzeme sınırlamasının bulunmadığı özgür bir çalışmanın bilançosu niteliğinde," diyor. 
 
"Sanata ara vermek, hayata ara vermek"
 
Sanatçı ayrıca, "Bodrum gibi tatil niteliği ağırlıkta anılan bir kent. Sergimin burada gerçekleşecek olması ise benim için farklı bir heyecan sebebi. Sanata ara vermek, hayata ara vermek diye düşünüyorum. 'Persona' sergisinde izleyici ile buluşacak eserler, çeşitli dönem ve tarzlarda uzun yıllardan beri ürettiğim çalışmaların bir çıktısı. Takdir edersiniz ki zamanla çalımalar birbiri ardına gelirken mutlaka kat ettiğiniz dönemlerin tortularını da  yansıtırlar. Bu nedenle de bugün kullandığım her farklı teknik ve malzemede yıllar boyunca çalıştığım, figürler ve formların izleri var. Bu bana ait personadan başka birşey olabilir mi?" diyerek sergisinin detaylarını anlatıyor. Kurumsal küratörlüğünü KAMU Sanat Projeleri’nin üstlendiği İnci Ertuğ 'Persona' sergisi 29 Temmuz - 10 Ağustos arasında Mine Sanat Galerisi Palmarina Bodrum mekânında izlenebilecek.