İhtilaf da bir sanattır!
27 Ekim 2015 - 12:10 | "Meclisten Bir Kavga Sahnesi", Işıl Eğrikavuk, 2015.Sanatçı ve akademisyen Işıl Eğrikavuk, ilhamını TBMM tartışmalarının fotoğrafları ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun arşiv kayıtlarından alan 'İhtilaf Sanatı'nı 28 Kasım - 5 Aralık tarihleri arasında Salt Ulus'ta gerçekleştirecek
FİSUN YALÇINKAYA
Sanatçı ve akademisyen Işıl Eğrikavuk, bugüne dek performans sanatını birbirinden ilginç projelerde kullandı. Tophane’de güncel sanat atölyelerine ve galerilere turlar düzenlendiği dönem o aynı mahallede zanaatkarları tanıtmaya yönelik, yorgancı ve berber gibi durakları olan alternatif turlar hazırladı. Başka bir projede Hip-hop müziğin önde gelen isimlerinden Fuat ve sanatçı Jozef Amado’yla bir şarkı yazdı. Rampa Galeri’de “Karanlık Kütüphane” sergisinde Türkiye’de bugüne dek yasaklanmış kitapların şeceresini çıkardı ve yasak kitaplardan bir kütüphane kurdu. Birkaç ay önce güncel sanattan hikâyelerle günümüz aşk ilişkilerini birleştirdiği bir oyunla karşımıza çıktı.
Bu kez de ilhamını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde fotoğraflanan tartışmalar ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun arşiv kayıtlarından diyaloglardan alıyor. Sanatçının yeni sergisi ‘İhtilaf Sanatı’ 28 Kasım - 5 Aralık 2015 arasında Salt Ulus’ta gerçekleştirilecek. Sergi, alışık olduğumuz üzere sergilenen eserlerle değil, serginin ilk ve son günü düzenlenecek performans gösterileriyle öne çıkıyor.
Işıl Eğrikavuk.
Uzlaşılmayan atmosfer ilham verdi
Daha önceki performanslarında da gündemle bağ kuran konulara odaklanan Eğrikavuk, bu sergide de Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu uzalaşamama atmosferini inceliyor. Sanatçı bu sergide hem politik hem kişisel boyutta bir performansın öne çıktığını söylüyor. 28 Kasım’da ilki gerçekleşecek performansa dair ipuçları veren Işıl Eğrikavuk, performansın uzlaşamama üzerine bir senaryo etrafında gelişeceğini ve katılımcıların da performansın bir parçası olacaklarını söylüyor.
Serginin ilk ve son günü 18.30-20.30 saatlerinde SALT Ulus’u bir müzakere alanına dönüştürecek olan performansın başlangıcında bir grup katılımcıları karşılayacak. Performans boyunca grubun sahnelediği bir dizi uzlaşma ve ihtilaf temelinde katılımcılardan, yukarıdaki soruları hem bireysel olarak hem de bir arada değerlendirmeleri istenecek. Ardından bir hafta boyunca mekanda bu performanstan yola çıkan objeler, fotoğraflar sergilenecek ve son gün yeni bir performans gerçekleştirilecek.
Anlaşamama, fikir ayrılığı, farklı görüşlerin neden olduğu tartışma ve uyuşmazlık olarak tanımlanan ihtilaf kavramından hareketle sanatçı, sergide şu soruları tartışmaya açmayı amaçlıyor: “İhtilafı kabullenerek makul hâle getirmek mümkün müdür? Bir çatışmada olumsuz da olsa bir sonuca ulaşılıp bundan yarar sağlanabilir mi? Yahut ihtilaf, hiddet ve kargaşaya mı eş değerdir?” Sergi, katılımcılarını bekliyor.
Etiketler: Fisun Yalçınkaya Işıl Eğrikavuk karanlık kütüphane rampa galeri jozef amado ihtilaf sanatı