Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri başladı

İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri başladı

İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri başladı03 Kasım 2016 - 10:11
Bu yıl 24. kez düzenlenen, 30 Kasım'a kadar sürecek fotoğraf festivalinin teması 'THANATOS - Tek Düşmanım Kendim'
Türkiye’nin ilk fotoğraf festivali 24. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) Fotoğraf Günleri dün Demirören İstiklal'de başladı. Bu yıl ‘THANATOS - Tek Düşmanım Kendim’ temasıyla düzenlenen etkinlik 30 Kasım tarihine dek görülebilecek.
 
Düzenleme Kurulu'ndan Yürütme Kurulu'na bütün birimlerinin gönüllü olarak çalıştığı İFSAK Fotoğraf Günleri'nin hazırlık çalışmaları 18 ay sürdü. Fotoğrafla insanın içindeki şiddet duygusunu yorumlamayı ve ziyaretçileriyle paylaşmayı amaçlayan İFSAK'ın Yönetim Kurulu Üyesi Esin Koç, Milliyet gazetesine etkinliğin Beyoğlu'nda yapılmasının önemini şöyle anlattı: "İFSAK'ın merkezi Beyoğlu'nda olduğundan mekan arayışlarımız da hep bu yöndeydi. Demirören İstiklal bizden hiçbir ücret talep etmeden bu mekânı sağladı. Suriye'den, İran'dan, Bangladeş'ten, Rusya'dan ve İsveç'ten sanatçılar eserlerini sergilemek için buraya geldi."
 
Sanatçıların seçimi konusunda 'THANATOS' temasının belirleyici olduğunu vurgulayan Koç, yerli ve yabancı toplam 13 sanatçının işlerinin burada görülebileceğini ifade etti.
 
İFSAK fotoğraf günleri kapsamında söyleşilerden sergilere, forumlardan fotoğraf gösterilerine birçok etkinlik yapılacak. Sergiler 30 Kasım'dan sonra sırasıyla İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi, İFSAK, İTÜ ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nde gösterilecek.
 
Suriyeli sanatçının fotoğrafları da sergide
 
Sergide fotoğrafları bulunan sanatçılardan biri de Suriyeli Issa Touma. Sanatçının, ülkesini terk etmeden önceki dönemde yaptığı çalışmalarıyla İFSAK'ın dikkatini çekmiş. İFSAK'ta gösterilen fotoğrafları, onun Türkiye'deki ilk sergisi. 'Henüz Yitirmediğimiz Kadınlar' adını taşıyan fotoğraf seçkisinde ziyaretçi Suriye'de savaş ortamında yaşayan kadınların o sırada hissetiği ve gelecekle ilgili beklentileriyle ilgili küçük hikayeleri görülüyor. Sanatçı savaş yüzünden ülkesinden göç ederek İsveç'e yerleşmiş ve orada üretmeye, sergiler açmaya devam ediyor. Bir taraftan Suriye'ye gidip gelmeye devam eden Issa Touma'nın çektiği belgesel '13 Dakika' da Fotoğraf Günleri kapsamında gösterilecek.