Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Hindistan ilk kez sanat bienali düzenliyor

Hindistan ilk kez sanat bienali düzenliyor

Hindistan ilk kez sanat bienali düzenliyor20 Aralık 2012 - 07:12
Dünyadaki ilk sanat bienalinden 117 yıl sonra Hindistan'ın ilk sanat bienali Kochi kentinde düzenleniyorYıl 1895. Venedik'in ilk sanat bienalini gerçekleştirdiği tarih. Bu tarihten tam 117 yıl sonra, 2012'nin son günlerinde Hindistan ilk kez bir sanat bienali düzenliyor.

BBC'de yer alan habere göre, 12 Aralık'ta Hindistan'ın güneyinde bulunan Kochi kentinde gerçekleştirilen Kochi-Muziris Biennale 2012'ye 80 çağdaş sanatçı katıldı.

25 Aralık'a kadar devam edecek Kochi-Muziris Biennale 2012; Berlin, Sao Paulo, İstanbul, Moskova ve özellikle de Venedik bienalleri model alınarak hazırlandı. "Bu bir tür evliliğe benziyor," diyen bienal sanatçısı Atul Dodiya sözlerine şöyle devam ediyor: "İnsanlar burada bir arada oluyor. İlk bienal çok önemli. Çünkü tüm dünyadan insanlar buraya, bienali görmeye geliyor. Bienal de bu anlamda bırakacağımız ilk izlenim." BBC, Hindistan'ın müze ve sanat galerisi açısından yoksun bir ülke olduğunu ve bu bienalin sanatçılar için çok önemli bir ortam yarattığını vurguluyor.

Kochi Muziris Biennale 2012'nin yaratıcılarından Riyas Komu, Hindistan'ın çok uzun zamandan bu yana, sanatı ve sanatçıları bir araya getirecek bir etkinliğe ihtiyacı olduğunu vurgularken, "Böyle etkinlikler sayesinde insanlar ve sanatçılar da bir araya gelmiş oluyor" diyor.

Bienalin, Hindistan'ın sanat merkezi olan Yeni Delhi ve Mumbai dışında, ülkenin güneyinde yer alan Kochi'de tasarlanmış olmasının nedeni ise sadece Riyas Komu'nun Kochi şehri doğumlu olmasından kaynaklanmıyor. Bienalin Kochi'de düzenlenmesinin en büyük nedeni, şehirde yer alan ve kullanılmayan depoların, binaların sergi alanı olarak kullanımına izin verilmiş olması.

Ülke çapında pek çok destekçisi olan bienali, protesto edenler de yok değil... Bir grup bienal karşıtı gösterici bienalin açıldığı gün Kochi'de bir araya gelip gösteri yaptı. Bienalin bir grup insan için yaratılmış bir fırsat olduğunu vurgulayan göstericiler, yerel sanatçılar ile ilgili herhangi bir şey yapılmadığını söyledi.

Ancak Riyas Komu, böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını, Hindistan'dan ve tüm dünyadan sanatçıların bienale davet edildiğini sözlerine ekliyor.