Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Herkes K.E.K.’ten faydalansın diye

Herkes K.E.K.’ten faydalansın diye

Herkes K.E.K.’ten faydalansın diye08 Haziran 2018 - 10:06
Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin (K.E.K.) görünürlüğünü artırmak ve birikimini paylaşmak için düzenlediği sergi 23 Haziran’a dek devam ediyor. Sergide Gülsün Karamustafa’dan Lara Ögel’e çok sayıda ismin eseri var.
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi yararına 23 Haziran’a dek Fener’de Kadir Has Caddesi 8 Numara’da yer alan kütüphane binasında Nancy Atakan, Neslihan Başer, Hera Büyüktaşçıyan, CANAN, Aslı Çavuşoğlu, Elmas Deniz, İnci Furni, Sibel Horada, Gözde İlkin, Gülsün Karamustafa, Lara Ögel, Yasemin Özcan, Çete-i Nisvan ve İz Öztat, Huo Rf, Sevim Sancaktar, Sena, Hale Tenger, Güneş Terkol ve Bahar Yürükoğlu’nun eserlerinden oluşan bir destek sergisi düzenleniyor.
 
1990’da kuruldu
 
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Destek Sergisi K.E.K.sevenler tarafından hazırlandı ve sanatçıların eser bağışlarıyla oluşturuldu. Asıl amaç ise bağışlanan işlerin satışı ve uzun süreli desteklerle elde edilecek gelirle kütüphanenin devamlılığını sağlamak.
 
 
Türkiye’nin ilk ve tek kadın kütüphanesi olan Kadın Eserleri Kütüphanesi (K.E.K) ‘Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak’ amacıyla 14 Nisan 1990’da Jale Baysal, Aslı Davaz, Şirin Tekeli, Füsun Ertuğ Yaraş ve Füsun Akatlı öncülüğünde kuruldu. Kütüphanenin hâlen kullanmakta olduğu bina 1990’ların başında Haliç kıyısındaki tarihi yapıların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden işlevlendirilmesi kapsamında Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi’ne tahsis edildi.
 
Kurulduğu dönemden itibaren 1869’dan günümüze kadın hareketi konusunda kapsamlı bir çalışma yürüten K.E.K, dijitalleştirilip katalogladığı arşivleri, araştırmacıların kullanımına açtı. Bünyesinde bulundurduğu kitaplar ve süreli yayınlar, kupürler, akademik çalışmalar, kişisel ve kadın örgütlerine ait yazılı, görsel ve işitsel koleksiyonlar ile Türkiye’nin sosyal tarihi ve kadın hareketi arasındaki geçişli okumalar için kaynak sağladı.
 
K.E.K.sevenler kimdir?
 
K.E.K.sevenler 2018’de kütüphane yapısında süreli etkinlikler gerçekleştirmeyi amaçlayan yazar, araştırmacı, editör, küratör, tasarımcı ve akademisyenlerden oluşan bir grup. Amaçları kütüphaneyi görünür kılmak, genç kullanıcılar ile tanıştırmak, kütüphanenin sahip olduğu bilgi ve birikimi paylaşmak. Sene boyunca düzenlenecek etkinlikler ile mekanda oluşabilecek yeni birlikteliklere vesile olmayı, mekânı destek gruplarıyla sahiplendirmeyi hedefliyorlar. Yanı sıra, kütüphanenin kurulmasını sağlayan kolektif yapıya benzer olarak, büyümeye ve ortak çalışmaya elverişli bir yöntemle nesiller arası bağları güçlendirmeyi amaçlıyorlar.