Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Haldun Taner’in büstünün kırılmasına tepkiler artıyor

Haldun Taner’in büstünün kırılmasına tepkiler artıyor

Haldun Taner’in büstünün kırılmasına tepkiler artıyor20 Ekim 2016 - 10:10
Türkiye tiyatrosunun en önemli isimlerinden Taner'in büstünün bilinmeyen kişiler tarafından parçalanması büyük tepki aldı
Türkiye edebiyat tarihinin ve tiyatrosunun en önemli isimlerinden yazar ve gazeteci Haldun Taner'in İstanbul Kadıköy'deki büstü geçen hafta parçalanmıştı. Kadıköy Mühürdar Caddesinde bulunan Haldun Taner'in büstünün kim ya da kimler tarafından parçalandığı henüz belirlenemedi. Ancak eşi Demet Taner’in Twitter üzerinden duyurduğu olaya tepkiler artıyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi konuyla ilgili olarak, “İsmi Kadıköy ile özdeşleşen ve yarattığı eserler ile Türkiye tiyatrosuna önemli katkılar koyan Haldun Taner'in büstünün yıllardır olduğu yere yeniden konulmasını talep ediyor ve meselenin takipçisi olduğumuzu duyuruyoruz,” açıklamasında bulundu. Altkat Sanat Tiyatrosu ise, “Sanatçımızın Kadıköy Mühürdar’da bulunan büstüne saldırıda bulunulması basit bir vandallıktan öte, bu ülkenin yetiştirdiği ilerici bir aydınına saldırıdan başka bir anlam ifade etmez,” diye belirtti. Oyuncular Sendikası ise, “Tiyatromuzun olağanüstü değerlerinden Haldun Taner’in büstünün parçalanması kabul edilemez. Yetkililer dahil, değerlerine sahip çıkması gereken halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz,” şeklinde bir yazılı açıklama yayımladı.
 
Twitter üzerinden açıklama yapan Genco Erkal, “Haldun Taner'e yapılan saygısızlık affedilemez. Magandaların arkasındaki korkunç karanlık dehşet veriyor. Ne biçim bir ülke olduk inanılmaz,” dedi. Gülriz Sururi ise, “Haldun Taner'e ikinci saldırı. Bu saldırılar, entelektüellere, aydınlara, tiyatroya, sanatçılara, sanatseverlere gözdağı vermek içindir. Ne mutlu Haldun Taner'e ki Bu gün bile ondan korkuyorlar,” diye yazdı. Vivet Kanetti ise, “Bunu yapan toplum hastalanmıştır. şifası da kolay gelmez. yahu bizleri anlatmıştı Haldun Taner, ne inceliklerle!!” diye belirtti.