Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Güneydoğu Asya'nın göçebeleri

Güneydoğu Asya'nın göçebeleri

Güneydoğu Asya'nın göçebeleri19 Eylül 2014 - 09:09 | Aung Ko'nun fotoğrafı, 'Göçebe Bakış' kapsamında sergileniyor.
Arter'de açılan "Göçebe Bakış", Güneydoğu Asya çağdaş sanat üretimini İstanbul'a taşıyor
 
FİSUN YALÇINKAYA
 
İstiklal Caddesi'nin sanat mekanı Arter'de dün ilginç bir sergi açıldı. "Göçebe Bakış" başlıklı sergi Güneydoğu Asya bölgesindeki çağdaş sanat üretimine odaklanan bir grup sergisi. Endonezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Myanmar, Kamboçya, Vietnam ve Malezya'dan 36 sanatçının 40'tan fazla yapıtının yer aldığı serginin küratörlüğünü, bölgenin sanatı üzerine çalışmalar yürüten Iola Lenzi üstleniyor. Sergi dün üç ilgi çekici performansla açıldı.
 
Sergi dün açılıştan önce İKSV Salon'da gerçekleşen bir etkinlikle başladı. Melati Suryodarmo'nun "Seni Seviyorum" başlıklı performansı tam olarak 5 saat sürdü. Sanatçı beş saat boyunca 15 saniyede bir "I love you" diyerek kıpkırmızı bir salonda kendisinin iki katı boyutunda bir cam plakayı taşıyarak dans etti. Endonezyalı sanatçı performansında aşkın ve sevginin yükünü ve ağırlığını anlatıyor.
 
Jason Lim, "Son Damla" performansında 30 dakika boyunca su dolu cam bardakları üst üste dizdi.
 
İkinci performans olan Jason Lim, "Son Damla"da 30 dakika boyunca içinde su olan cam bardakları denge içinde üst üste koyarak dizdi. Üçüncü performans ise Bui Cong Khanh'ın "Milli Marş"ıydı. 
Bölgenin sanatsal üretiminde sıklıkla yer alan biçimlere, malzemelere, kavramsal yöntemlere ve estetik kodlara yer veren sergi, aynı zamanda bölgenin güncel kültürüne ve Güneydoğu Asya toplumlarında ayrışmalara neden olan gerilimlere dair eleştirel bir bakış öneriyor. Sergi özellikle bölgenin çağdaş sanat üretiminde merkezi önem taşıyan "birey" ve "toplum" kavramlarına ilişkin çoklu bakış açılarını tartışmaya açıyor. Böylelikle, bölgenin sanatında 1970'li yıllardan bu yana gelişen sanatçının çoklu perspektifleri aynı anda benimseyebilmesine yönelik kendine özgü bir dünyaya bakış biçiminin altını çiziyor.
 
"Ping Pong", Lee Wen.
 
Sergide, bir bölümü bu sergi için özel olarak üretilmiş olan yerleştirmeler, videolar, ses işleri, fotoğraflar ve performanslar yer alıyor. "Göçebe Bakış" aynı zamanda, Güneydoğu Asya'nın çağdaş sanat üretiminde önemli bir yeri olan etkileşime ve katılıma açık yapıtları izleyicilerin deneyimine açıyor.