Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Gülsün Karamustafa'ya Hollanda'dan ödül

Gülsün Karamustafa'ya Hollanda'dan ödül

Gülsün Karamustafa'ya Hollanda'dan ödül23 Mart 2015 - 11:03 | Fotoğraf: Hüseyin Özdemir
Özellikle göç üzerine toplumsal çalışmalarla zihinlere kazınan, görsel sanatların Türkiye'deki en önemli isimlerinden Gülsün Karamustafa 95 aday arasından seçilerek, Prince Claus Ödülü'ne değer görüldü
FİSUN YALÇINKAYA
 
Görsel sanatlar alanındaki çalışmaları nedeniyle Prince Claus Ödülü'ne değer görülen Türkiye'nin en önemli güncel sanatçılarından Gülsün Karamustafa onuruna önceki akşam İstanbul'daki Hollanda Sarayı'nda bir ödül töreni, sergi ve resepsiyon düzenlendi. Gülsün Karamustafa ve eserleri hakkında BBC tarafından hazırlanann kapsamlı bir videoyla başlayan etkinlik, video gösterimi ve müzik dinletisiyle devam etti. Gösterilen videoda, "Ben '68 kuşağındanım," diye söze başlayarak, hapis yıllarından günümüze eserlerinin evriliş  sürecini, resimden farklı medyumlara geçişini anlatan Karamustafa, ödül konuşmasında ödülü kendisine değer görenlere teşekkürlerini iletti. Büyükelçi Ron Keller ise konuşmasında: “Sanat ve kültürel gelişme olmadan gelişme olamaz. Gülsün Karamustafa’nın bu ödülü alması çok anlamlı. Karamustafa her iki toplum için de ilham verici bir sanatçıdır, kendisini içtenlikle tebrik ediyorum” dedi. Törenin ardından gerçekleşen resepsiyon sırasında ise Karamustafa'nın eserleri sergilendi.
 
'Zihnimin Kafesi' son kez İstanbul'daydı
 
Hollanda Kraliyeti Büyükelçisi Ron Keller, ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Hollanda ve Türkiye’den sanat ve diplomasi dünyasından isimler yer aldı. Resepsiyon sırasında sergilenen eserler arasında Varşova Modern Sanat Müzesi koleksiyonuna dahil edilen Karamustafa’ya ait 'Zihnimin Kafesi' isimli çalışma sanatseverler ile İstanbul’da son kez buluştu. 
 
95 aday arasından seçilen Karamustafa için ödül komitesi şu açıklamayı yaptı: “Gülsün Karamustafa İstanbul’daki değişen kültürel kodları yakalayan farklılaşmış şiirsel işler ürettiği, önemli konulardaki eleştirel bakış açısı ve çözümlemeci cesareti, günümüzdeki toplumsal değişimi tarihsel bir bağlama taşıması, çağdaş Türk sanatına ve onun gelişimine olan yoğun katkısı ile sosyo-politik gerilimlere meydan okuyan tavrı, anlayış ve toleransı temel alan duruşu sebebiyle ödüle layık görülmüştür.”