Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Görülmemiş Gauguin müzayedede

Görülmemiş Gauguin müzayedede

Görülmemiş Gauguin müzayedede11 Haziran 2014 - 12:06
Post-empresyonist ressam Paul Gauguin’in daha önce hiç görülmemiş bir eseri keşfedildi

Gauguin uzmanlarının bile haberdar olmadığı “Bouquet de roses”, Bonhams’ın 23 Haziran’da düzenleyeceği “Empresyonist ve Modern Sanat” satışının yıldızı olacak. Sanatçının erken dönemine ait bu tabloya 800,000 ila 1,200,000 sterlin arası değer biçiliyor.

 

1848’de Paris’te doğan Gauguin, Picasso ve Matisse gibi devleri etkilemiş post-empresyonist bir sanatçıdır. Modern ustalar içerisinde en ünlülerinden biridir. Ressamlık kariyerine başlamadan önce, aralarında Fransız donanması, borsacılık, tente satışının da olduğu birçok işte çalıştı. Eserleri ancak sanatçının ölümünden sonra popülerleşmeye ve takdir edilmeye başladı.

 

Tuval üzerine yağlıboya çalışması olan “Bouquet de Roses”ın sağ alt köşesinde “P Gauguin 84” imzası bulunuyor. 1884’te sanatçı 36 yaşındaydı ve hala Parisli başarılı bir borsacı olarak çalışıyordu.

 

Fakat o yıl, Fransız ekonomisini etkileyen büyük bir ekonomik kriz baş gösterdi ve Gauguin ailesiyle beraber Paris’ten ayrılıp Rouen’e yerleşmek zorunda kaldı. Çiçeklerin hareketsiz yaşamı, her zaman olduğu gibi, o dönemde de popüler bir ticari konuydu. “Bouquet de roses”, Gauguin’in sanatından para kazanma denemesine işaret ediyor olabilir.

 

İddiaya göre, Gauguin, depresyona meyilliydi ve 1888’de Fransa’nın güneyinde Van Gogh’la resim yaptıkları iki ay geçirdiler. İnişli çıkışlı bir ilişkileri vardı ve Van Gogh, onu bir jiletle karşı karşıya bırakınca, Gauguin evden ayrıldı. Van Gogh’un meşhur kulağını kesme olayı o gece gerçekleşti.