Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Görkemli bir sanat gecesi

Görkemli bir sanat gecesi

Görkemli bir sanat gecesi14 Aralık 2012 - 11:12 | Yaşar Kemal, Yavuz Bingöl,
Ahmet Güneştekin'in Antrepo No:3'te açtığı "Yüzleşme" sergisi için verilen davete birçok ünlü isim katıldı
YASEMİN BAY

Mitoloji ve sözlü kültürden beslenerek ürettiği çalışmalarla tanınan ressam Ahmet Güneştekin’in Antrepo No 3’te 6 Kasım’da açtığı “Yüzleşme” adlı sergisi Türkiye’nin farklı kesimlerinden pek çok önemli ismi ağırladı önceki akşam. Yaşar Kemal’den Dengi Mir Mehmet Fırat’a, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’dan Belçim Erdoğan’a, Yavuz Bingöl’den Cem Boyner’e, Alişan’dan Murat Pilevneli’ye, Ahmet Ümit’ten Hasan Cemal’e, Fehmi Koru’dan Osman Kavala’ya kadar birçok önemli isim Güneştekin’i ve sergisi “Yüzleşme”yi kutlamak için bir aradaydı.

Son derece görkemli bir geceydi söz konusu olan. Güneştekin’in yakın dostları, sanatçının bu en kapsamlı sergisini gezdiler ilk önce. Sergide sanatçının 107 eseri yer alıyor; ki bu rakam bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergilerden birine işaret ediyor. Güneştekin de zaten “Benim bugüne kadar yapmış olduğum en kapsamlı sergi evet ama sanıyorum Türkiye’de de ilk defa bu boyutta bir sergi yaptı bir sanatçı. Retrospektifler oldu tabii ama bir sanatçının son dönemde ürettiği, bu kadar çok sayıda güncel eserinin bir arada bulunduğu ilk sergi bu” diyor.

Bu özel davette misafirler Antrepo No 3’ün 4 bin metrekareye yayılan sergi alanını gezerken Güneştekin’den eserlerle ilgili detaylı bilgiler de aldı. Ardından yemek alanına geçildi. Yemek alanında dengbejlerin konserine Yavuz Bingöl eşlik etti.

Güneştekin dostlarının kendisine bu özel geceyle bir jest yaptığını söylüyor: “Türkiye’nin her kesiminden insan vardı önceki akşam. Böyle buluşmalar çok az olmuştur; hele sanat söz konusuysa. Dün aslında saklanan birçok insan orada kendini gösterdi. Güzel bir kolektif buluşma vardı. Bir sanatçı için mucizedir böyle bir buluşma.”

“Yüzleşme”, Güneştekin’in “Kabe’nin Bekçileri”, “Paradoks”, “Kutsal Yüzleşme” serisinden dev boyutla tuvallerini ve heykellerini bir araya getiriyor. Üstelik bu sergide sanatçı ilk defa videolarını da sunuyor izleyiciye. Güneştekin sanat anlayışını şu sözlerle açıklıyor: “Batı sanatına yaslanmadan yapılan bir sanat bu. Bence en önemli farklılığı. Kültür belleğinden besleniyor ve batı sanatını referans almıyor; dolayısıyla farklı görünüyor. Ben sözlü kültürden beslenen bir sanatçıyım; destanlardan, efsanelerden… Bunları günümüzde sanatçı bakışıyla yorumluyorum. Geleneği modern dünyaya taşıyorum. İşlerimin sırrı bu.”

Sanatçı sergide son 6 yıldır ürettiği eserlerini sunduğunu belirtiyor: “Sadece sekiz yapıt koleksiyonerlerden geldi. Onun dışındakilerin hepsi bu sergi için ürettiğim işler. Güncel bir sergi bu; eserlerin yarısından fazlasının yapılış tarihi son iki yıl. Çok üretken bir sanatçıyım; günde 17-18 saat çalışıyorum. Sürekli araştırdığım için de farklı malzemelere müdahale edebiliyorum.”

Güneştekin’in bugüne kadar 60 bine yakın sanatseverin izlediği “Yüzleşme”si 30 Aralık’ta Antrepo No: 3’te sona erecek. Ama sergi İstanbul’un ardından yolculuğunu sürdürecek. “Yüzleşme” önce 22 Ocak’ta Ankara’ya taşınacak. Ardından Diyarbakır’a. Sonrasında ise yolculuk Erbil’e… Önümüzdeki yıl haziran ayında da Venedik Bienali süresince Venedik’te sonrasında Berlin’de ziyaretçilerle buluşacak. Güneştekin ayrıca 2014 yılı içinde Fransa’nın beş farklı bölgesinde eserlerini sergilemeyi planlıyor.