Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Göçmenliği kabullenmek

Göçmenliği kabullenmek

Göçmenliği kabullenmek02 Haziran 2015 - 10:06 | K. Deniz Pireci'nin sergide yer alan işi.
Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi'nin hazırladığı 'Kabullenme' sergisi, hem göçmenlerin gittikleri yeri kabullenmeleri hem de oradakiler tarafından yerleştirildikleri konumu konu alıyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Düzenledikleri sergi ve etkinliklerle 2009’dan bu yana pek çok farklı konuya dikkat çeken Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, bu kez ‘Kabullenme’ başlıklı bir sergiyle izleyici karşısına çıkıyor. Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 7 Haziran’a dek devam eden sergi, göçmenlerin içine girdikleri toplumu kabullenmeleri ve toplum tarafından kabullenilmeleri sürecine odaklanıyor. Ayla Dündar, Çetin Pireci, Eda Çığırlı, Ekin Onat, Gazi Sansoy, Hülya Küpçüoğlu, K. Deniz Pireci, Murat Özkasim, Nesren Jake, Seyfettin Arslan, Umut Yalım, Zehra Çobanlı, Zeynep Dilek Çetiner'in işlerinin yer aldığı sergide video, fotoğraf, resim gibi farklı medyumlardan eserler var. Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, Deniz Pireci, Çetin Pireci ve Gazi Sansoy’dan oluşan bir ‘çekirdek kadro’ya sahip. İnisiyatif, bir konu belirleyerek konuyla ilgili çalışan ya da bu alanda çalışmak isteyen sanatçıları davet ediyor. ‘Kabullenme’ sergisinde de süreç bu şekilde işlemiş. İnisiyatiften Deniz Pireci sergiyle ilgili olarak, “Göçmenlerin gittikleri yerde koşulları kabul etmeleri, o yapının onları kabullenmesi sıkıntılı bir süreç. ‘Kabullenme’ sergisinde de bu sorunun varlığını ortaya koymak istedik. Pek çok alanda göçmenlerin sorunları ortaya konuyor ama bu açıdan bakılmıyor. Özellikle ilerleyen yıllarda göç dalgasının git gide artacak olması üzerinden de düşündük,” diyor. İnisiyatif sonbaharda Karaköy’de tüketim toplumunu ele alan bir sergiyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
 
Ayla Dündar'ın "Kapı" adlı eseri.
 
Bırakıp gidilmiş bir kapı
 
Ayla Dündar’ın yaptığı “Kapı” adlı eser Mardin’den bir eve ait. Resim , o evde daha önce yaşayan insanların bırakıp gittiği bir evin kapısını gösteriyor. Olduğu gibi bırakılmış evin kapısı böylece izleyiciye sebebini göç etmiş insanların hatırası üzerinden göçün arkasında bıraktığı belleği anlatıyor.