Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Genç sanatçıdan kısa sürede iki sergi

Genç sanatçıdan kısa sürede iki sergi

Genç sanatçıdan kısa sürede iki sergi 03 Temmuz 2018 - 11:07
Yeni gerçeküstücülük akımının genç yetenekleri arasında gösterilen Janer, kısa sürede açtığı iki sergiyle sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
 
Sanat dünyasında neo expresyonizmin (yeni gerçeküstücülük) akımının güçlü temsilcilerinden Janer, işletme üzerine profesyonel hayata atılmaya hazırlanırken kendisini tuval karşısında bumuş genç bir sanatçı. Avusturya Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitim almaya başlayan Janer’in hayatı yaşadığı bir trajedinin ardından tamamen değişiyor. Uzun süre ruhen kendini arayan Janer, 2015 yılında kendisini tuval karşısında buluyor. Resime başlamasını, “Hayata bir şeyler katmak istiyordum” diye açıklayan Janer, eserlerinde canlı varlıkları veya cansız nesneleri saklamaktan büyük keyif aldığını dile getiriyor. Janer, “Örneğin Sonsuzluk adlı eserimde sonsuzluk işareti ilk bakışta göze çarparken, Balerin adlı eserimde ise gizlenmiş balerini bulma süreci sanatımı ifade ediyor” diye konuşuyor.
 
“Hızlı” koleksiyoner kitlesi
 
Sanat hayatına kısa süre önce başlamasına rağmen ciddi bir koleksiyoner kitlesi oluşan Janer, bu durumu “sanatseverler de biz sanatçılar gibi, farklı eserler, karmaşanın sonunun vardığı sadelikte eserler arıyorlar” diye açıklıyor. Janer’e göre kendisinin de yoğun olarak kullandığı, başta Instagram ve diğer sosyal medya araçları sayesinde koleksiyonerler ve sanatseverlerle sanatçıların buluşması daha da kolaylaşıyor.
 
İlk hedef Contemporary Istanbul
 
 
Kaplumbağadan nazar boncuğuna kadar basit metalar üzerinden soyut çalışmayı sevdiğini belirten Janer, önümüzdeki dönemde boya katmanlı üç boyut soyut çalışmalar üzerine yoğunlaşacağını dile getiriyor Janer, bundan sonraki ilk hedefininin Contemporary Istanbul’a katılarak dünyaya açılmak olduğunu ve eş zamanlı olarak müzayede şirketleriyle de görüşmeler yapıtğını dile getiriyor. Janer’in bir diğer projesi ise, geçmişin gazete kupürlerini günümüzle birleştirerek karışık medya eserler ortaya çıkarmak.
 
Kısa sürede iki kişisel sergi
 
 
Bakırköy BASAD Atölye’de 2015 yılında sanat eğitimine başlayan Janer, karakalem, pastel ve yağlı boya dolu günlerinin ardından bir sene sonra “Devolution” adını taşıyan ilk kişisel sergisini Mart 2017’de Nişart Galeri Teşvikiye’de açtı. Çok sayıda karma sergide de hazır bulunan Janer, “Bliss” ismini verdiği yeni kişisel sergisini ise 14 Nisan 2018’de Maçka La Visione Art Gallery’de açtı. Janer, sanat çalışmalarına halen hem Taksim Akademililer Sanat Merkezi’nde hem de kendi atölyesinde devam ediyor.