Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Francis Bacon eseri ilk kez müzayedede

Francis Bacon eseri ilk kez müzayedede

Francis Bacon eseri ilk kez müzayedede03 Haziran 2014 - 05:06
Francis Bacon’ın George Dyer’ı resmettiği triptik eseri ilk kez müzayedeye çıkıyor

Londra’da bu yaz gerçekleştireceği satışta Sotheby’s, 20. yüzyılın en önemli ressamlarından Francis Bacon’ın, o dönem hayatının aşkı olan George Dyer’ı resmettiği triptik eserini de sunacak. Eser, Sotheby’s Londra galerilerinde 27-30 Haziran tarihleri arasında sergilenecek ve 30 Haziran akşamı satışı yapılacak. 1970’den beri aynı koleksiyonda olan ve halka açık gösterimi çok nadir gerçekleşen çalışma ilk kez müzayedeye çıkıyor ve tahminen 15-20 milyon pound’a alıcı bulması bekleniyor. Bacon’ın kariyerinin zirvesinde olduğu bir dönemde yapılmış bu eserin kritik öneme sahip olmasının sebeplerinden biri de sanatçının, arkadaşı John Deakin’in efsanevi fotoğraflarını resim için kaynak olarak kullanması.

 

Popüler söylentiye göre, Dyer ile Bacon’ın tanışması, sanatçının 1963’de Dyer’ı evine zorla girmeye çalışırken yakalamasına dayanıyor. Birbirlerine anında aşık oldular ve o andan itibaren Dyer, Bacon’ın hem hayatını hem de sanatını büyük ölçüde etkiledi. 1960’ların sonuna doğru ilişkileri iyice fırtınalı bir hal aldı. Dyer’ın başı sürekli belaya giriyordu ve onu kurtarmak sanatçıya düşüyordu. 1971 yılının sonbahar aylarında çift, Bacon’ın retrospektif sergisi için Paris’e seyahat etti. Bir süredir depresyonda olan ve alkol problemiyle boğuşan Dyer, sergiden 36 saat önce intihar etti. Bu kayıptan sonra kendine gelmekte zorlanan Bacon, intiharını takip eden yıllarda Dyer’ı resmetmeye devam etti, 70’lerin başındaki ünlü “Kara Triptikler” de aynı dönemde ortaya çıktı.“George Dyer’ın Üç Portre Çalışması”, bu triptikleri tamamlar nitelikte.

 

Sotheby’s’in  Kıdemli Uluslararası Modern Sanat Uzmanı Oliver Barker, “İkilinin ilk karşılaşmasından sonraki bir yıl içinde resmedilen “George Dyer’ın Üç Portre Çalışması”, Bacon’ın hem Dyer’la ilişkisinin hem de portre ressamlığındaki başarısının zirvesini simgeliyor. Renk ve tonlara dayanan, kaotik fırça darbeleri ve ham duygular gibi Bacon’ı sanatçılar arasında bu kadar büyük yapan özelliklerle dolu tablonun, müzayedede büyük heyecan uyandırmasını bekliyoruz” diye konuştu.