Fotoğrafın yolculuğu
Ünlü polisiye yazarı Georges Simenon, 1930lu yıllarda çektiği fotoğraflardan oluşan bir seçkiyle İstanbul'da
Fransa
Sudan, 1932
Ankara
Kadıköy, İstanbul
Karadeniz Sahilleri
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Sanat Galerisi, 13 Mart’tan bu yana ‘Maigret’ polisiye romanlarıyla tanıdığımız Belçikalı yazar Georges Simenon’un fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor. Sergi, Simenon’un 1931 – 1935 yılları arasına dönemin gazeteleri için yaptığı röportaj yolcukları esnasında çektiği 100 fotoğrafa yer veriyor.
1929 krizi sonrası Avrupa ve sömürge Afrika’dan insan karelerinin yer aldığı seçkide, Türkiye’den fotoğraflar da bulunuyor. 1 Haziran 1933’te Türkiye’ye gelen Simenon, “Minareler ve binalar arasında, ışıkların, gemilerin, her tür ve her ırktan insanların kaynadığı İstanbul'a, kısa süre önce ayak bastım. Konstantiniye, şimdiye kadar yüz kez, bin kez tarif edildi; ben de tarif etmeye çalışmayacağım. İstanbul güzel, büyük, olağan dışı,” diyor.
Fikren lisenin müdürü Yann de Lansalut ve yazar Enis Batur’un sohbeti esnasında doğan sergi, Simenon’un oğlu John Simenon yardımı ve Belçika Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla hayat buldu. Yazarın bitmek bilmez “güzelliğin arkasına saklanmış insan” arayışının birer göstergesi niteliğindeki fotoğraflar, 3 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir.
