Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Eski sevgili sanatçılar davalık

Eski sevgili sanatçılar davalık

Eski sevgili sanatçılar davalık13 Kasım 2015 - 11:11
Çağdaş sanatın önemli isimleri Marina Abramoviç ve Ulay, birlikte çalıştıkları dönem ürettikleri eserlerin telif hakları üzerinden davalık oldu. Ulay, Abramoviç'e sattığı eser haklarını alamadığını iddia ediyor
Performans sanatının dev ismi Marina Abramoviç'e  1976 - 1988 yılları arasında beraber olduğu sevgilisi sanat-aktivisti Ulay dava açtı. Alman kökenli sanatçının dava açmasının sebebi Abramoviç'in telif haklarını anlaştıkları miktarda teslim etmemesi. Ulay, The Guardian'a yaptığı açıklamada ayrılmayı kararlaştırdıkları dönem eserlerin telif hakları üzerinde  yüzde 20 hak alacağını kabul ederek ortak yaptıkları eserleri Abramoviç'e sattığını ancak Abramoviç'in kendisine bu miktarı teslim etmediğini söyledi. Anlaşmaya göre çalıştıkları galeri yüzde 50, Abramoviç yüzde 30 hak alacaktı. Ulay, Marina Abramoviç'in eserlerin tamamını kendisinin gibi gösterdiğini ve hakkını vermediğini iddia etti.
 
Abramoviç ise iddiaları tamamen reddetti. Çift, birbirlerinin ağzına nefeslerini alıp verdikleri ya da çırılçıplak ayakta durup aralarından geçen izleyicileri seyrettikleri ilginç performanslarını 1988'de 'The Lovers' adlı performansla sonlandırmıştı. Ulay ve Abramoviç, bu performansta Çin Seddi üzerinde 2500 km'yi karşılıklı yürümüş, buluştuktan sonra ayrılmışlardı. Abramoviç'in 2010'da MoMA'da karşısına oturan insanların gözlerine baktığı performası sırasında Ulay da geçip karşısına oturmuş, gözyaşlarına hakim olamadıkları bu anlar Youtube'da izleyici rekorları kırmıştı. Sanat tarihinin en ünlü aşıkları arasında yer alan Ulay ve Abramoviç'in davası bu ay Amsterdam'da başlayacak.
 
Ulay geçtiğimiz aylarda İstanbul'a geldiğinde Milliyet'e verdiği röportajda Marina Abramoviç hakkında, "Marina'yla ilgili bir soru almadığım tek bir gün bile yok diyebilirim. Yaptıklarımız kitaplara girdi okullarda öğretiliyor. Ama biz artık iletişim kurmuyoruz. Şu an daha çok yaptıklarımı aktarmakla öğrendiklerimi genç kuşaklara nasıl taşıyacağımla ilgilendiğim bir dönemindeyim hayatımın. Özellikle karım ve çocuklarım için iyi bir ismi yaşatabilmenin peşindeyim," demişti.