Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Eserler 70 yıldan sonra sahiplerine dönüyor

Eserler 70 yıldan sonra sahiplerine dönüyor

Eserler 70 yıldan sonra sahiplerine dönüyor19 Mart 2013 - 01:03 | Gaetano Gandolfi'nin "Miracolo di Sant'Eligio"su ve Sebastiano Ricci'nin "La Tentazione di Sant'Antonio" eserleri, geri verilecek resimler arasında.
Fransa, 2. Dünya Savaşı'nda çalınan ya da zorla el konulan sanat eserlerini Yahudi sahiplerine teslim ediyorFransa 1930'larda Yahudi ailelerden çalınmış veya Nazilerin baskısı altında kendilerinden alınmış olan 7 yağlı boya tabloyu sahiplerine iade edecek.

4 tanesi Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen tabloların Adolf Hitler'in büyüdüğü yer olan Avustralya'da yapımı planlanan bir müzede sergilenmesine karar verilmişti. Fakat Fransız Hükümeti tarafından yeni başlatılan sistem sayesinde tabloların gerçek sahiplerine iade edilmesinde karar kılındı.

Naziler 100 bini aşkın değerli sanat eseri çaldı

Alessandro Longhi, Sebastiano Ricci, Gaspare Diziani, Francesco Salvatore Fontebasso, Gaetano Gandolfi, François-Charles Palko ve Pieter-Jansz van Asch tabloları olan 7 tablodan 6 tanesi, önce Fransa ardından Küba'ya kaçarak kaçışı esnasında yaşadığı maddi sıkıntılar sebebiyle koleksiyonunun bir bölümünü satan Avusturyalı Yahudi Robert Neumann'a aitti. 6 tablo Neumann'ın torunu olan ve Amerika'da yaşayan 82 yaşındaki Tom Selldorff'a verilecek.

Alman ressam Pieter-Jansz van Asch tarafından yapılan 7. tablo ise, Alman toplama kampında hayatını kaybeden Josef Wiener'a ait. Sahip olduğu koleksiyonun ölümünün ardından 1941 yılında Nazilerce satışa sunulduğu düşünülüyor.

1933 ve 1945 yılları arasında Nazilerin 100 bini aşkın değerli tablo, heykel ve sanat eserini sahiplerinin rızası olmadan aldıkları düşünülüyor. 2. Dünya Savaşı sonunda Fransa çalıntı eserlerin 65 bine yakınını ele geçirmiş ve dörtte üçünü sahiplerine teslim etmeyi başarmıştı.