Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Duyan gözlere, gören kulaklara bir sergi

Duyan gözlere, gören kulaklara bir sergi

Duyan gözlere, gören kulaklara bir sergi 27 Haziran 2014 - 02:06
İstanbul Modern’de bugün açılan ‘Çok Sesli’ sergisi, Türkiye’de geçmişi 300 yıla dayanan görsel sanatlarla müzik arasındaki ilişkileri araştırıyor
 
FİSUN YALÇINKAYA 
 
Türkiye’nin hem müzisyen, hem ressam, hem heykeltıraşları, ya da bir kez resim yapmış saz ustası, arada bir beste yapan mimarı, kendi kostümlerini tasarlayan operacıları var bir yerlerde. Disiplinler arası sanat üretimi belki de kültür dünyamızda işleyen en doğal süreçlerden.
 
 
Çoğunlukla müzisyenlerin ressamlarla kolayca gelişen arkadaşlıkları sayesinde ya da zaten sanat; ifade etmek istediğiniz şey neyse onu anlatacak dili arama çabasından ibaret olduğundan. Peki müzikle görsel sanatlar nasıl iç içe geçer? Bugüne dek üzerine pek fazla düşülmemiş bu konu, İstanbul Modern’de bugün açılan ‘Çok Sesli’ sergisi kapsamında masaya yatırılıyor. 
 
10. YILA İKİNCİ SERGİ
 
Müzikle görsel sanatların iç içe geçtiği, gözler kapandığında kulaklarla duyulacak bu ‘Çok Sesli’ müzenin 10. yılına özel olarak hazırladığı ikinci sergi. Osmanlı’nın son döneminden günümüze dek süregelen Türkiye’de görsel sanatlar, müzik ve ses arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve bu alandaki güncel üretimlerden bir seçki sunmayı hedefleyen serginin küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu ve Çelenk Bafra üstleniyorlar.  
 
 
Sergi, Repertuar adlı bir bölümle açılıyor. İstanbul Modern’den Birnur Temel ve Yasemin Ülgen Saray’ın başta Alper Maral olmak üzere pek çok müzik uzmanının danışmanlığı ve katkısıyla ortaya koyduğu “Repertuar” çalışması, Türkiye’de 300 yıla yayılan bir dönemde görsel sanatlarda ve müzik alanında üretimde bulunan sanatçıların birikimini aktarıyor. Sergi alanında ise farklı kuşaklardan sanatçıların son dönemde ürettikleri resim, heykel, video ve yerleştirmelerinden bir seçki sunuluyor.
 
 
27 Kasım’a dek İstanbul Modern'in Süreli Sergiler Salonu’nda yer alacak sergide Nevin Aladağ, Fikret Atay, Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Burhan Doğançay, Cevdet Erek, Borga Kantürk, Servet Koçyiğit, Füsun Onur, Ferhat Özgür, Sarkis, Erinç Seymen, Merve Şendil, Hale Tenger, Vahit Tuna ve :mentalKLINIK’in çalışmaları yer alıyor. Sergi için dün düzenlenen basın toplantısında, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın, sergi süresince çok farklı müzik türlerine yönelik, sergi sanatçıları ve müzik uzmanlarıyla birlikte dinleti, performans, panel ve söyleşilerin yanı sıra, İstanbul Modern Mağaza’da  ses ve müzikle ilgili teknolojik ürünler