Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Dünyaca ünlü isimler çağdaş sanatı konuştu

Dünyaca ünlü isimler çağdaş sanatı konuştu

Dünyaca ünlü isimler çağdaş sanatı konuştu23 Kasım 2012 - 07:11 | Fotoğraf: Ozan Güzelce
Dünyanın en saygın müzayede evlerinden Phillips de Pury'nin kurucu ortağı Simon de Pury, sanat alımında deneyim ve zevkin fuar ve sergileri gezerek edinilebileceğini belirtti
Fatoş Piranlıoğlu

Contemporary İstanbul'un en önemli konuşmalarından birine Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman (Contemporary Genel Kordinatörü), Saltık Galatalı (Akbank özel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı), Simon de Pury (Philips De Pury kurucu ortağı) ve Pierre Levai (Marlborough Gallery Başkanı) imza attılar.

"Türkiye’de çağdaş sanata yatırım" başlığı altında düzenlenen panelde Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman çağdaş sanatın son yıllarda Türkiye’de gelişmesinin nedenini ve Contemporay İstanbul'un 7 yıldaki gelişimini değerlendirdi: "Fuarda 7 sene önce bulunan eserlerin toplam değeri 7 milyon dolar iken bu yıl bu rakam 100 milyon dolara çıktı. 60 galeriyle başlayan Contemporary İstanbul’da bu yıl galeri sayısı 102. Ayrıca bu yıl yabancı galeri sayısı Türk galeri sayısından fazla. 150 sanatçıyla başlayan fuar, bugün 600 sanatçıyla ziyaretçilerini bekliyor. 7 yılda çağdaş sanata olan ilginin bu denli artış göstermesi Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesiyle doğru orantılı. Türkiye çağdaş sanat fırtınasına birden yakalandı bu yüzden doğru adımlar için danışmanlık kurumu oluşturulmalı. Türkiye’de çağdaş sanatın gelişmesinin artması için yabancı galerilerle işbirliği yapılmalı.”

Dünyaca ünlü Marlborough Gallery'nin başkanı Pierre Levai ise “Yatırım yapmanın en önemli prensibi iyi bir göze ve kulağa sahip olmaktır. Her şeyden önce çağdaş sanat camiasını takip etmeli, bu konuda yetkin belli kişileri dinlemeli ve konu üzerinde dikkatli çalışmalar yapılmalı. Sanattaki değer hızlı bir değişim içindedir. Sanat kolay bir iş değil. Birçok şey bilmeli, analiz etmeli. En önemlisi bunlar severek yapılmalı. Sanatın gelişmesi için sanatçılar organizasyonlar aracılığıyla desteklenmeli. Türkiye sanatın yatırım alanı olacak şekilde büyümeye başladığı için cazip bir konumda. Türkiye ilerde çağdaş sanat konusunda İngiltere, ABD gibi bir noktaya gelebilir” dedi.

Dünyanın en önemli müzayede evlerinden biri olan Phillips de Pury'nin kurucu ortağı Simon de Pury ise en iyi çağdaş sanat koleksiyonu için tam zamanının şu an olduğunu belirtti. Purry Türkiye çağdaş sanat ortamı hakkında şunları söyledi: "Çağdaş sanata yatırım yapmanın en önemli kuralı görmek. Ne kadar görürseniz o kadar deneyimli olursunuz. Fuarları,sergileri gezdikçe neyi sevdiğinizi anlarsınız. Çağdaş sanat piyasası dikey bir seyir izlediği için de yatırıma elverişli bir alan. Şu an çağdaş sanat piyasası güvenli. Son 10-15 yılda çağdaş sanat piyasasında Türkiye’nin rolü çok önemli ve bu önem gün geçtikçe artacak."

Saltık Galatalı ise Türkiye’de sanat fonu olmadığı için çağdaş sanat eserlerini doğrudan satın almak gerektiğini vurgularken, bu yıl Akbank’ın başlatmış olduğu çağdaş sanat eserlerinin sigorta koruması altına alınmasının da önemine değindi.