Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Dolaptan Rubens çıktı!

Dolaptan Rubens çıktı!

Dolaptan Rubens çıktı!29 Mayıs 2013 - 12:05
Ünlü Flaman ressamın bir eskizi, İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nde kilitli bir dolaptan çıktı17. yüzyıl Flaman ressamı Peter Paul Rubens'in, siyasi entrikaları ile ünlü Fransa kraliçesi Marie de Medici'yi resmettiği tablolara geçtiğimiz salı günü bir yenisi eklendi, hem de hiç beklenmeyen bir yerden: İngiltere'de bulunan Reading Üniversitesi'ndeki bir dolapta, sanatçıya ait bir eskiz bulundu.

Marie de Medici'nin 1622 tarihli
bu en ünlü tablosu, yine Rubens'e ait.
1622 yılına ait olduğu tahmin edilen çizimde, Fransa Kralı IV. Henri'nin ikinci eşi, Floransalı ünlü Medici ailesinden Marie de Medici'nin canlı olarak çizildiği düşünülen bir eskizi bulunuyor. Resim uzun yıllardır kampüs içerisindeki kilitli bir dolapta duruyordu.

"Dolaptan Rubens çıkması gerçekten olmasını hayal edeceğimiz bir durum değil," şeklinde konuşan Profesör Anna Gruetzner Robins, çizimin 1950'lerde Reading Üniversitesi'nde görev yapan bir güzel sanatlar profesörü tarafından öğretim amaçlı olarak 5 ila 10 sterlin arasında alındığını belirtti.

Robins, "Rubens'e atfedilen bir eser olarak alınmıştı, ancak biz bunu çok ciddiye almadık," yorumunu yaptı.

Resmin gerçek kimliği, eser korumaya alınırken üzerinde bulunan gizli bir pul üzerinden, 18. yüzyılda İngiltere'de yaşayan, Rubens resimlerinin ilk koleksiyoncularından biri olan Jonathan Richardson'a ait olduğunun öğrenilmesiyle anlaşıldı.

Eskizin bedelinin yaklaşık 75000 sterlin olduğu belirtiliyor. Rubens'in Marie de Medici'yi çocukluğundan yaşlılığına kadar betimleyen 21 adet resmi, şu anda Louvre müzesinde bulunuyor.